Şubat’ta Dış Ticaret Açığı Yüzde 9 Yükseldi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın beraber yürüttüğü çalışmalar kapsamında 2018 yılının Şubat ayında ortaya çıkan dış ticaret rakamları belirlendi. Belirlenen rakamlara göre, dış ticaret açığı tam yüzde 9 oranında büyüdü.

TÜİK ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan bilgiler kapsamında derlenen geçici dış ticaret verileri, 2018 yılının Şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 9 oranında artış gösterip, 12 milyar 176 milyon Dolar seviyesine ulaştığı ifade edildi. Dış ticaret açığına ek olarak, ithalat rakamları bahsi geçen iki dönem arasında kıyaslandığında ise  yine yüzde 19,7 gibi önemli bir yükselme yaşandığı ortaya çıkarken, bu yükselme ile birlikte ulaşılan ithalat rakamının 18 milyar 936 milyon Dolar’a tekabül ettiği ifade edildi.

2018 yılının Şubat ayı içerisinde dış ticaret açığı yüzde 54,2 oranında arttı. 5 milyar 761 milyon Dolar seviyesine çıkan dış ticaret açığına ek olarak, ihracat rakamlarının, ithalatı karşılama oranı da yüzde 76,4 seviyesinden yüzde 69,6 seviyesine kadar geriledi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelere gerçekleştirdiği ihracat, bir önceki yılın Şubat ayına oranla yüzde 23,8 oranında yükseldi. 6 milyar 844 milyon Dolar seviyesine kadar yükselen ihracat rakamlarının, gerçekleştirilen tüm ihracatın içerisindeki payı ise yüzde 45,7 seviyesinden yüzde 51,9 seviyesine yükselerek kayıtlara geçti.

En çok ihracat yapılan ülkeler arasında ise 1 milyar 359 milyon Dolarlık ihracat ile Almanya zirvede yer aldı. İkinci sırada 864 milyon Dolar ile İtalya, üçüncü sırada 840 milyon Dolar ile İngiltere yer aldı.