Süs Bitkisi İçin Türkiye’den Çıkan Para 80 Milyon Dolar!

Türkiye ihracat konusunda gerçekleştirdiği çalışmalar her ne kadar yükselmeye devam etse de, ithalat konusunda da önemli kayıplar yaşıyor. Süs bitkisi için gerçekleştirilen ithalat, 80 milyon dolara kadar dayandı.

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Ahmet Dündar, ithalatın 80 milyon dolara ulaştığını ifade ederken, yurt içinde ithalden daha iyi şartlarda üretim kapasitesine sahip olunduğunu aktardı.

Türkiye’nin süs bitkisi üretimi konusunda oldukça başarılı olduğunu ifade eden SÜSBİR Başkanı Dündar, dünya pazarlarından üst düzeyde üretimin Türkiye’de gerçekleştiğini, rekabet edebilir bir konuma sahip olunmasına rağmen süs bitkisi ithalatı için harcanan 80 milyon Dolar’ın çok yüksek olduğunu ifade etti.

Belediyeler tarafından park ve bahçe peyzajı için düzenlenen ihalelere parmak basan Dündar, bu şartların ihaleye katılan firmaları ithal ürüne sevk ettiğini, ihale şartları içerisinde belirtilen şartların bir kısmının gereksiz olduğunu, bazı belediyelerin 5 santim boyutunda ıhlamur ağacı koşulunu ihale şartlarına eklediklerini, Türkiye’de 5 santim kalınlığında bir ıhlamur ağacı bulunmadığı için peyzaj ihalesini kazanan firmanın mecburiyetten ithal ürüne başvurduğunu kaydetti.

SÜSBİR Başkanı Dündar, Türkiye’de gerçekleştirilen süs bitkisi üretiminin, Hollanda, İtalya, İspanya gibi en fazla üretim gerçekleştiren ülkeler ile paralel seviyede olduğunu, sektörün geçmiş yıllara bakıldığında önemli derecede gelişim elde ettiğini ve ürün yelpazesinin de yükseldiğini ifade etti.

Dündar, açıklamalarında süs bitkisi ithalatı konusunun hem Türkiye ekonomisine, hem de yerli üreticiye önemli ölçüde zarar verdiğini, ithalatın önemli ölçüde düşürülmesi gerektiğini, yerli süs bitkisi üreticisinin ihtiyaca çözüm olabilecek kapasitede olduğunu, ürün kalitesinin Avrupa ülkeleri ile eş değer olduğunu, Türkiye’nin ihracatının, ithalatından fazla olduğunu, yerli alımların da ülke içi yapılması halinde aradaki farkın daha da büyüyeceğini kaydetti.