Taksi Kısa Mesafe Ücreti Yüzde 160 Zamlandı!

Piyasa taksisi kullananların en büyük sıkıntısı “kısa mesafe” için yolcu almak istemeyen taksiciler. Kısa mesafe yolcuları taksicilerin de adeta kabusu konumunda. Zira taksiciler kısa mesafe için sıralarının geçmesini istemiyor. Vatandaşta haklı olarak hizmet almak istiyor. Yıllardır giderilemeyen sorun, kısa mesafeye fahiş oranda zam yapılarak aşılmaya çalışılacak.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından 29 Aralık’ta alınan kararla, taksiler için kısa mesafe ücreti 3 lira 45 kuruştan 8 lira 75 kuruşa yükseltildi. Bu devasa artışın oranı yaklaşık yüzde 160. Kısa mesafe ücreti maksimum 2 buçuk kilometreye kadar geçerli olacak.

Dünya İle Yarışan Taksi Ücreti!

Kilometre fiyatına ve taksi ücretlerine zam genel olarak yapılmazken, kısa mesafe ücretlerinde meydana gelen bu artış, İstanbul’da kısa mesafe fiyatlarını dünya ile yarışır seviyeye getirdi.

Dünyaca ünlü taksileri olan Londra’da taksilerin kısa mesafe ücreti hali hazırda 11 lira. Amerika Birleşik Devletleri’nin taksi cenneti olarak bilinen finans merkezi New York’ta ise taksilerin en kısa mesafe için aldıkları ücret yaklaşık 9 lira.

İspanya’nın kültür başkenti Barcelona’da taksi kısa mesafe ücreti yaklaşık 8,5 Türk Lirası seviyesinde. Singapur’da ise bu ücret takribi 8 lira 70 kuruş düzeyinde.

İstanbul’da taksilerin kısa mesafe ücretlerine yapılan zam ile artık taksicilerin kısa mesafede yolcu kabul etmekte tereddüt yaşamaması bekleniyor. Zaten daha önce alınan kararla; 2 kez kısa mesafeye yolcu almadığına dair şikayet edilen taksicinin lisansı bir ay süreliğine askıya alınıyor ve araç sürmesine izin verilmiyordu. Yeni alınan kararla taksicilerin mağdur olmasının önüne geçilirken, yolcuların bu zamma ne tepki verecekleri ise merak konusu. 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren uygulanacak fiyat tarifesinin tepki çekeceği tahmin ediliyor.