TANAP’a Bir Kredi de Asya Altyapı Yatırım Bankası’ndan!

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP), uluslararası fon kuruluşlarının ve bankaların dikkatini çekmeye devam ediyor. Dün itibariyle Dünya Bankası tarafından 800 milyon dolar tutarında kredilendirilen projeye bir iyi haber daha geldi. TANAP’ın yapımında kullanılması için Asya Altyapı Yatırım Bankası Yönetim Kurulu tarafından 600 milyon dolarlık kredi onaylandı.

Azerbaycan doğalgazının Gürcistan ve ülkemiz üzerinden Avrupa’nın içlerine nakledilmesi için gerçekleştirilen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP), tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başardı. Pek çok kuruluşun ilgisini üzerinde toplayan proje, kredi ediniminde de zorluk çekmiyor.

TANAP’ın İnşasına Tam 600 Milyon Dolar Kredi

Asya Altyapı Yatırım Bankası, TANAP’ın yapımında nemli bir rol üstlenen Azerbaycan şirketi SGC’ye proje için 600 milyon dolarlık kredi kullandırmaya karar verdi. Bahse konu kredi, Azerbaycan garantisinde SGC şirketine kullandırılacak ve TANAP’ın inşasında kullanılacak.

Asya Altyapı Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı D.J. Pandian tarafından yapılan yazılı açıklamada; Asya ve Avrupa arasındaki bu önemli enerji altyapısı sadece Azerbaycan’ın ekonomisini güçlendirmekle kalmayacağı, bununla birlikte Türkiye’nin ve Avrupa’nın güneyindeki bir çok ülkenin enerji güvenliğini sağlayacağı ifade edildi.

Dün gelen haberde, Dünya Bankası’nın da TANAP için 800 milyon dolarlık krediyi onayladığı belirtilmişti. Dünya Bankası; Türkiye ve Azerbaycan’a TANAP için 400’er milyon dolarlık kredi sağladığını belirtmişti. Toplamda 800 milyon dolarlık kredinin, Dünya Bankası’nın projeye verdiği önemin göstergesi olduğu vurgulanmıştı.

Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan ve Yunanistan başta olmak üzere pek çok ülke için kritik öneme haiz olan TANAP’ta Azerbaycan devlet şirketi SOCAR’ın yüzde 58, BOTAŞ’ın yüzde 30 ve BP’nin de yüzde 12 hissesi bulunuyor. Proje tamamlandığında hem ülkemizin gaz temin olanakları çeşitlenecek hem de gaz sevkiyatından pay almaya başlayacağız.