TCMB Başkanı Meclis’te! Kurlar Neden Yükseliyor? Borsa Neden Düşüyor?

Dolar, Euro ve Sterlin rekora doymuyor. Dolar 4,19 Türk Lirası seviyesini aşarken, Euro 5,17 Türk Lirası seviyesini, Sterlin ise 5,92 Türk Lirası seviyesini geçti. BIST 100 Endeksi, bir önceki güne oranla 15.45 itibariyle yüzde 2,62 düzeyinde bir düşüş yaşıyor.

Piyasalarda yaşanan hareketlilik Türk Lirası’nın aleyhine işlemeye devam ediyor. 4 TL’yi aşar mı denilen Dolar, 4,20 Türk Lirası seviyesine yaklaşırken, 5 TL’yi aşmasından endişe edilen Euro 5,17 Türk Lirası seviyesine ulaştı. Yıl başı itibariyle 110 bin barajının üzerinde seyreden Borsa İstanbul da bir günde 107 bin seviyesine kadar gerilerken, Sterlin’in değeri 6 Türk Lirası seviyesine dayanmış durumda.

Merkez Bankası Başkanı TBMM’de!

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya gün içerisinde yaklaşık 4 saat süren bir toplantıyı TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu ile gerçekleştirdi. Döviz kurlarında yaşanan bu ani değişimi bir atak olarak tanımlayan Çetinkaya, yaşanan bu atağın sebepleri ve kaynak noktaları hakkında araştırmalar yapmaya devam ettiklerini, mevcut araç bağımsızlığının yer aldığını, Merkez Bankası olarak atılması gereken bir adım olduğunda atılacağını belirtti.

Hem enflasyonun, hem de enflasyon beklentilerinin yüksek seviyelerde seyrettiğini belirten Çetinkaya, fiyatlama davranışları üzerinde risk olduğunu, para politikası kararlarının, fiyat istikrarını sağlama amacı eşliğinde şekillenmeye ve gelişmeye devam edeceğini belirtti.

TCMB Başkanı Çetinkaya’nın gerçekleştirdiği sunum basına kapalı olarak yapılırken, edinilen bilgiler doğrultusunda sunum sonrası milletvekilleri tarafından yöneltilen sorulara yanıt veren Çetinkaya’nın, Merkez Bankası’nın kredibilite sorunu olduğunu söylediği, bunun tüm araçlardan çok daha önemli bir konumda olduğunu, iletişimde de bir sorun olabileceğini ifade ettiği öne sürüldü.