Tedarikçi Seçilerek Elektrik Faturası Nasıl Düşürülür?

2016 Aralık ayında EPDK’nın yaptığı açıklamaya göre belirli kriterleri sağlayan tüketiciler elektrik tedarikçisini değiştirme hakkı elde edecek. Elektrik tedarikçisini değiştirmek isteyen tüketiciler için asgari tüketim miktarı 3600 kilowatt saatten, 2400 kilowatt saat olarak aşağı yönlü revize edilmiştir.

Daha evvel 3600 kilowatt saat elektrik tüketen abone “serbest tüketici” unvanı alabiliyordu. Bu sınırın aşağı çekilmesiyle hane halklarının kahir ekseriyeti bu kapsama girmiş oldu. Başka bir deyişle artık aylık minimum 82 Türk Liralık elektrik kullanan her tüketici tedarikçisini değiştirme hakkı elde etmiş oldu.

Tedarikçimi Nasıl Değiştireceğim?

Yukarda belirtilen şartları sağlayan, yahut sağlamayı taahhüt eden her tüketici; “serbest tüketici” sınıfında değerlendirilmektedir. Bununla birlikte elektriği herhangi bir sebepten dolayı kesik, yahut sözleşme sonlandırma durumu gerçekleşmişse tedarikçi değiştirme şansı yoktur. Zira elektrik tedarikçisi değiştirme işlemi, hali hazırda geçerliliği olan bir sözleşmenin başka bir elektrik tedarikçisine aktarılması yolu ile mümkündür.

Tedarikçi değiştirmek isteyen elektrik abonesi, geçmek istediği tedarikçiye karar verdikten sonra; tarihi geçmemişse içinde bulunduğu ayın 9’una kadar, geçmişse bir sonraki ayın 9’una kadar tedarikçi şirkete başvuru yapılabilmektedir.

Başvurunun onaylanması durumunda yeni tedarikçiden hizmet alınmaya ve alınan hizmetin ücretlendirilmesine bir sonraki ayın 1’inden itibaren başlanılır. Bu süreçte müşteriden hazırlaması istenilen belgelerin tüketici tarafından tedarik edilmesi gerekmektedir.

Tedarikçi şirket, müşteriden istediği belgeleri inceleyip işleme onay vermesi halinde, müşteri yeni tedarikçisinden hizmet almaya başlayacaktır. Hangi elektrik tedarikçisinin birim fiyatının daha uygun olduğu yönünde çeşitli karşılaştırmalar yapmak ve bundan sonra karar vermek müşterinin yararına olacaktır. Zira tedarikçi firmalar arasında fiyat farklılıkları gözlenmektedir. Her ne kadar vatandaş şimdiye kadar bu konuda detaylı olarak bilgilendirmese de, piyasada çok farklı fiyatlara elektrik tedarik hizmeti veren firmalar bulunmaktadır.