„Torba Kanun“ Teklifi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Vergilerini düzenli ödeyen esnafın merakla beklediği torba kanun, Plan ve Bütçe Komisyonuna sunuldu. İşte tüm detaylar!

Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yapılan açıklamada, asgari ücret de dahil olarak bütün yapılan zamların, enflasyona oranla daha yüksek olduğunu dile getirdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda vergilerini zamanında ödeyen mükelleflere pozitif ayrımcılık yapılacak olan düzenleme ile alakalı olan Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri mecliste gece boyunca sürdü.

Teklifte, vergi ile uyumlu olan, yani vergilerini zamanında ödeyen mükellefler için vergi indirimini kapsayan düzenleme maddesine ilişkin, hem işçi, hem de işveren temsilcilerinin görüşleri paylaşıldı. İşçi temsilcileri, vergi oranlarındaki artış oranlarına dair eleştirilerini sunarak, ücretli olarak çalışanların da vergi indirimi konusunda düzenlenecek kapsama alınması talep edildi.

Konu ile alakalı açıklamalar yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal, temel mantık prensipleri çerçevesinde yapılan düzenlemelerin, vergi adaleti konusunda olmaz ise olmaz kurallar üzerinden yönlendiğini dile getirdi. Sadece asgari ücret ile çalışanların değil, bütün gelir gruplarında yıl başında elde edilen gelir miktarı ile yıl sonunda elde edilen gelir miktarı arasında fark olduğunu dile getiren Ağbal, bunun temel vergi kanunları ile direk alakalı olduğunu ve değiştirilemeyeceğini dile getirdi.

Ücretli çalışanlara dair özel bir uygulama yapılıyormuş edasında anlatımların çıkmasının önüne geçmeyi hedefleyen açıklamalar yapan Ağbal, artan oranlılık ile vergi adaleti konusunda ve ödeme gücü konusunda iyileştirmeler yapılacağına dikkat çekti.

Ağbal, yaptığı açıklamada sayısal istatistiklerden de bahsetti. 2016 yılı içerisindeki rakamlardan örnekler veren Ağbal, nominal vergi oranının yüzde 15 olmasına rağmen, bekar bir çalışan için efektif vergi oranının yüzde 6,3, evli ve çocuk sahibi olmayan bir çalışan için vergi oranının yüzde 4,8, bir çocuklu kişilerin yüzde 3,7, iki çocuklu kişilerin yüzde 2,6, üç çocuklu kişiler için ise yüzde 1,1 olduğunu dile getirdi.