Trump’tan Çekinen Fiat Chrysler ABD’ye 1 Milyar Dolarlık Yatırım Kararı Aldı!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçim sürecinden bu yana popülist söylemleri ve aykırı çıkışları ile tüm dikkatleri üzerine toplayan Donald Trump; kampanya sürecinde kendisine hiç şans verilmese de önce Cumhuriyetçiler arasındaki seçimi ardından da sürpriz şekilde ABD Başkanlık seçimini kazanmıştı.

Donald Trump’ın başkanlık seçiminin kampanya sürecinden bu yana uluslararası ticaret anlaşmaları ve vergi konularında yaptığı açıklamalar pek çok ekonomistin ve ülkenin tepkisini çekiyordu. Buna rağmen Trump seçimleri kazanmasının ardından da henüz bu politikalarından ve söylemlerinden geri adım atmış değil. Başkanlık koltuğuna 20 Ocak’ta oturacak olan trilyoner iş adamı, sosyal medya hesabı üzerinden pek çok kurum ve kuruluşa uyarılarda bulunmayı sürdürüyor.

Ford ve Fiat Chrysler’e Geri Adım Attırdı!

Donald Trump, başkanlık seçim sürecinde belirttiği gibi yabancı ülkelerden gelen mallara karşı gümrük vergilerinin yükseltileceğini başkanlığı kazanmasının ardından da deklare etmeyi sürdürüyor. Son olarak otomotiv devlerine kafayı takan Trump; twitter hesabı aracılığıyla önce Fiat Chrysler’i ardından da Ford’u uyarmıştı.

Bahse konu otomotiv devlerini, yatırımlarını ABD’ye yapmaları konusunda uyaran Trump, aksi halde yüksek gümrük vergisi ödemeye hazır olmaları gerektiğini vurgulamıştı. Bu uyarıların ardından geri adım atan firmalar, diğer ülkelere yapacakları yatırımları ABD’ye kaydırma kararı aldılar.

Ford tarafından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada; Meksika’ya yapılması planlanan 1,6 milyar dolarlık fabrika yatırımının iptal edildiği belirtilmişti. Bunun yerine Amerika Birleşik Devletleri içerisinde fabrikasını kuracağını açıklayan Ford’un kararında Trump’ın etkisi büyük olmuştu.

Bu hafta Fiat Chrysler’den gelen açıklamada da ABD’de 1 milyar dolarlık yatırım yapılacağı ve 2 bin kişiye istihdam sağlanacağı duyuruldu. Her iki firma tarafından alınan kararlar ve yapılan açıklamalar sonrasında yine twitter hesabından açıklamalarda bulunan Donald Trump, aldıkları kararlardan dolayı her iki otomotiv devine de teşekkür etti.