Tüketici Güven Endeksi Ağustosta Düştü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2018 ağustos dönemine ilişkin tüketici güven endeksi verileri yayımlandı. Buna göre ağustos ayında tüketici güven endeksi temmuz ayına kıyasla yüzde 6,5 düşüş gösterdi ve temmuzda 73,1 olarak açıklanan endeks ağustosta 68,3 olarak kayda geçti.

Hanenin Maddi Durum Beklentisi Düştü

Açıklanan verilerde hanenin maddi durum beklentisi endeksi incelendiği zaman ağustosta yüzde 7 oranında düşüş yaşadığı gözlemlendi. Bu düşüşle de hanenin maddi durum beklentisi endeksi yüzde 85,5 olarak açıklandı. Söz konusu düşüş aynı zamanda gelecek 1 senelik dönemdeki maddi durumun daha kötü olmasını bekleyenlerin yükselmesinden kaynaklandı.

Genel ekonomik durum beklentisi incelendiği zaman aynı dönemde yüzde 8,3 oranında düşüş gözlemlendi. Buna göre temmuzda 96,3 seviyesinde bulunan genel ekonomik durum beklentisi ağustosta 88,3 seviyesine geriledi. Bu düşüş ise gelecek 1 senelik süreçte genel ekonomik durumun daha kötü olmasını bekleyenlerin temmuz ayına göre yükselmesinden kaynaklandı.

İşsiz sayısı beklentisi endeksi incelendiği zaman ise bunda da düşüş oldu. Yüzde 3,6 oranında azalma yaşayan işsiz sayısı beklentisi endeksi 74,1 seviyesine geriledi. Söz konusu düşüş ise gelecek 1 senelik süreçteki işsiz sayısında artış bekleyenlerin sayısının artmasından kaynaklandı. Aynı dönemdeki tasarruf etme ihtimali endeksi ise yüzde 6,6 oranında geriledi. Temmuzda 27,1 olarak açıklanan tasarruf etme ihtimali endeksi ağustosta 25,3 oldu.