Tüketici Güven Endeksi Çakıldı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TMCB) tarafından ortak çalışma sonucunda belirlenen “tüketici güven endeksi” Kasım ayı sonuçları belli oldu. Adeta çakılan tüketici güven endeksi yüzde 68,93 seviyesine kadar geriledi.

Geçtiğimiz ay yüzde 74,04 düzeyinde bulunan tüketici güven endeksi, aradan geçen 1 aylık zaman diliminde borsa tabiri ile “dip” yaptı. Ekim ayı baz alındığında yüzde 6,9 oranında azalan tüketici güven endeksi bu ay yüzde 68,93 olarak gerçekleşti, oysa beklenti endeksin yüzde 73 seviyelerinde gerçekleşmesi yönündeydi.

Bütün Endekslerde Gerileme Söz Konusu!

Söz konusu çalışma kapsamında raporlanan bütün alt başlıklarda büyük oranlarda düşüşler gözlemlendi. Bahse konu alt başlıklardan olan; “hanenin maddi durum beklentisi endeksi” de geçtiğimiz aya göre yüzde 5,4 oranında azaldı. Ekim ayında 94,41 seviyesinde bulunan hanenin maddi durum beklentisi endeksi, bu ay 89,01 düzeyine kadar geriledi. Yani önümüzdeki 1 yıl içerisinde Türk halkı hane gelirinin azalacağını ön görüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TMCB) tarafından açıklanan rapora göre 101,62 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi ise yüzde 6,5 oranında düşüş göstererek bu ay 95,06 seviyesinde gerçekleşti. Bu sonuca göre Türk halkı genel ekonomik düzeyinde gelecek yıl daha kötü olacağını düşünüyor.

Söz konusu rapora göre “İşsiz sayısı beklentisi endeksi” de Ekim ayına göre yüzde 7,6 oranında azaldı. Geçen ay 79 düzeyinde olan oran bu azalışla birlikte 71,3 seviyesine geriledi. Bu orana göre halk, iş bulma ümidini de kaybetmiş durumda.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TMCB) tarafından açıklanan raporda “tasarruf etme ihtimali endeksi” en fazla düşüş gösteren endeks oldu. Bu ay yüzde 12,7 oranında azalan endeks, Ekim ayında 23,27 idi. Söz konusu azalış neticesinde 20,33 seviyesine geriledi. Yani halkımız, önümüzdeki yıl para biriktirebilme olasılığını görmüyor.