Tüketici Güven Endeksi Haziranda Yükseldi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 haziran dönemine ait tüketici güven endeksi verilerini yayımladı. TÜİK’in yayımladığı verilere göre haziran ayında mayıs ayına göre tüketici güven endeksinde yüzde 0,6 oranında artış meydana geldi.

Tüketici Güven Endeksi Yükseldi!

Merkez Bankası ile TÜİK’in birlikte yürüttükleri anket sonuçlarına göre tüketici güven endeksinde yüzde 0,6 oranında artış söz konusu oldu. Bu artışa göre de mayıs döneminde 69,9 olarak açıklanan veri haziran ayında 70,3 olarak kayda geçti.

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi incelendiği zaman yine aynı dönemlerinde kıyaslamasında yüzde 0,1 oranında artış meydana geldi. Bu artışla birlikte 89,1 seviyesine yükseldi. Bu artış aynı zamanda gelecek 1 senelik süreçteki hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerde artış olduğunu gösterdi.

Genel Ekonomik Durum Beklentisi Yükseldi!

Genel ekonomik durum beklentisi incelendiği zaman haziran döneminde yüzde 1,4 oranında artış oldu. Bu artışla da geçen ay 90,8 seviyesinde olan veri haziran ayında 92,1 seviyesine yükseldi. Bu artış gelecek 1 senelik süreçteki genel ekonomik durumun daha iyi olacağını bekleyenlerin mayıs ayına göre arttığını kanıtladı.

İşsiz sayısı beklentisi verilerinde de artış oldu. Bu artış yüzde 3,4 oranında olup, 75,4 seviyesine yükseldi. Bu da gelecek 1 senelik süreçteki işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin artmasını gösterdi. Tasarruf etme ihtimali endeksi ise mayıs ayına göre geriledi. Bu gerileme yüzde 8,2 oranında oldu. Mayıs ayında 26,8 seviyesinde olan tasarruf etme ihtimali endeksi haziran ayında 24,6 olarak açıklandı.