Tüketici Güveni Mart Ayında Dibi Boyladı!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan 2018 yılı Mart ayı Tüketici Güven Endeksi rakamlarına göz atıldığında, endeksin yüzde 1,3 oranında düşüş yaşadığı ortaya çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından hayata geçirilerek, aylık periyotlarla sunulan Tüketici Eğilim Anketi için 2018 yılı Mart ayı sonuçları açıklandı. TÜİK’in yayınladığı veriler ışığında bir önceki ay 72,3 puan olarak tespit edilmiş olan Tüketici Güven Endeksi, Mart ayında yüzde 1,3 oranında azalma yaşayarak 71,3 puan seviyesine geriledi.

TÜİK’in yayınladığı verilere göz atıldığında Hane Maddi Durum Beklentisi Endeksi’nde şubat ayına oranla Mart ayında yüzde 0,7 oranında düşüş yaşanıp, 90,6 puan seviyesine gerilenirken, bu endekste yaşanan düşüş, hane halk bazında gelecek 12 aylık dönem içerisinde vatandaşların daha iyi bir gelir düzeyine dair umutlarının azaldığını ortaya koyuyor.

Genel Ekonomik Durum Beklentisi Endeksi’ne göz atıldığında ise, bir önceki aya oranla Mart ayında yüzde 1,7 oranında bir düşüş yaşandığı ortaya çıkıyor. 95,1 puan seviyesine gerileyen endeks, diğer endeksler gibi beklentilerin aşağı yönlü olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Azalan endeksler arasında bir diğeri ise işsiz sayısı beklenti endeksi oldu. Şubat ayındaki rakamlara göre yüzde 2,4 oranında azalarak 73,5 puan seviyesine gerileyen işsiz sayısı beklenti endeksine, tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 1,2’lik yükseliş ile eşlik etti. 26 puan seviyesine yükselen endeks, bir önceki ay 25,7 puan seviyesindeydi.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ortaklığında gerçekleştirilen endeks çalışmalarında 0 ve 200 puan aralığı baz alınıyor. 100 puan altı durumları olumsuz olarak değerlendiren endeks veriler, 100 puan üzerindeki durumları da olumlu olarak gösteriyor.