Türk Eximbank İhracatçı Hedefinin Üzerine Çıktı

Türk Eximbank ile ilgili açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bankanın bu sene için hedeflediği ihracatçı rakamının üzerine çıktığını, 11 bin ihracatçı üzerine çıkıldığını, aynı zamanda yüzde 70,4 KOBİ oranına çıkıldığını söyledi.

Türk Eximbank’ın bu sene 12 şube ve 15 irtibat ofisi ile çok daha fazla ihracatçıya ulaştığını söyleyen Pekcan, 19 Aralık tarihinden sonra Türkiye’de üst üste 3 seneden fazla ihracat yapan 15.000 ihracatçıdan 11 bin 15 tanesinin bankanın nakdi kredi ve sigorta desteğinden faydalanır hale geldiğini, bunun sonucunda bu sene hedeflenen rakamlara ulaşıldığını, ihracatçı sayısında toplamda yüzde 16 oranında artış meydana geldiğini söyledi.

Sene sonunda finansman desteği hedefine ulaşılacağını söyleyen Pekcan, nakdi kredinin 27 milyar doları, sigorta imkanının 17 milyar dolar olmak üzere yüzde 13 oranındaki artışla birlikte 44 milyar dolar değerindeki finansmana çıkılacağını, bu kapsamda da ihracatın ise yüzde 26’lık kısmının finanse edileceğini bildirdi. Türk Eximbank’ın ihracatçılara sağlamı olduğu kredi desteğini yükseltmek için yurt dışından uygun maliyetli fon aldığını söyleyen Pekcan, söz konusu fonları uygun şartlarda ihracatçılara aktarma kapsamında yoğun bir çaba sarfettiğini söyledi.

İhracatın gelecek sene ekonomik büyümeye önemli ölçütte katkı sağlamasını beklendiğini söyleyen Pekcan, ilerleyen dönemde ticaret savaşlarının da gündemde önemli bir yeri olacağını, bunun sonucunda da 2019 yılında bankanın ihracatı destekleme konusunda tekrardan önemli bir misyon üstleneceğini söyledi. Türk Eximbank’ın gelecek sene daha fazla ihracatçıya ulaşmak için 8 yeni şube ile birlikte 4 yeni irtibat ofisi daha açacağını bildiren Pekcan, ihracatçı sayısında 12 bin 320 düzeyine çıkılacağını bildirdi.