Türk Lirası Altın Endeksli Olmalı!

Dünyaca ünlü ekonomist ve Johns Hopkins Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Steve Hanke, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2015 yılındaki cümlesini hatırlatarak, Türkiye’nin Türk Lirası’nı kurtarabilmek adına altına endeksli para birimine geçiş yapması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Steve Hanke, Türk Lirası’nın kurtarılması, değerinin yükseltilebilmesi adına, Lira’nın altına endeksli olması gerektiğini ifade etti. Statüsü ve doğası sebebi ile zayıf bir para birimi olan Türk Lirası’nı konumlandıran Hanke, bu durumun düzeltilebilmesi adına altına endeksli para birimi uygulamasıan geçiş yapılması gerektiğini ifade etti.

Forbes’e ait resmi internet sitesi üzerinden yayınlanan makalede Johns Hopkins Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Steve Hanke, Türk Lirası üzerinden önemli değerlendirmelerde bulundu. Türk Lirası’nın değer kaybına değinen Hanke, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın dönemde Türkiye’nin en zayıf noktasını ortadan kaldırmak ve Türkiye’nin global düzeyde bir siyasi güce gerçek anlamda sahip olabilmesi adına birşeyler yapması gerektiğini ifade etti.

Altına dayalı Türk Lirası sistemi için “zarif çözüm” tanımlamasını kullanan Hanke, Türkiye’nin bir başka tevlet tarafından kontrol edilemeyen ve basılamayan bir para birimi olan altına geçiş yapması gerektiğini, bunu altına dayalı Türk Lirası sistemi sayesinde gerçekleştirebileceğini ifade etti.

Yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2015 ve 2016 yıllarında yaptığı konuşmaları da hatırlatan Hanke, altının yüz yıllar boyunca küresel para piyasalarında oldukça önemli bir konumda olduğunu, Eski ABD Başkanı Richard Nixon’ın 1971 yılı itibariyle altın gişesini kapatması sonrasında ise öneminin yavaş yavaş yitirildiğini ifade etti. 2016 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan bir konuşmada, katılımcı finans sektörü için altına endeksli bir para birimi anlayışının önerildiğini hatırlatan Hanke, bu çözümün zarif ve pratik bir çözüm olduğunu kaydetti.

Erdoğan, 2016 yılında yaptığı konuşmasında, katılımcı finans sektörü için, altına endeksli bir para birimi konusunda adım atılması gerektiğini, 2015 yılında küresel düzeydeki İslami finansın büyüdüğünü, paraları altına dönüştürme konusunda çağrı yaptığını, finans sektöründe katılımcı finans anlayışının para biriminde altına endeksli bir adım atılmasının da oldukça isabetli bir karar olacağını ifade etmişti.