Türk Lirası Günü Kazançlı Kapattı!

Zirve altında yeni haftaya başlangıç yapan döviz kurları, Türk Lirası’nın değer kazanması ile önemli kayıplar yaşadı. Dolar ve Euro günü nasıl kapattı?

Zirve değerlerinin hemen altından güne başlangıç yapan Dolar ve Euro, Türk Lirası’nın önemli bir değer kazancı yaşaması sonrasında sert bir düşüşe geçti. 3,90 Türk Lirası seviyesinin altına gerileyen Dolar’ı 3,66 seviyesinden işlem gören Euro takip etti.

Global piyasalarda etkin olmaya başlayan gelişmekte olan ülke birimlerine yönelik olan iyimser havanın etkisi ile birlikte Dolar 3,90 Türk Lirası seviyesinin altına geriledi. Güney Afrika’nın aynı anda iki farklı kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notunun dibe çekilmesi sonrasında gelişmekte olan ülke para birimlerinin genelinde bir değer kazancı gözüktü.

Haftaya 3,9450 Türk Lirası seviyesinden başlangıç yapan Dolar, gün içerisinde 3,8908 Türk Lirası seviyesine kadar gerilerken, bankalararası piyasaların kapanma saatlerinde 3,8968 Türk Lirası’ndan işlem gördü. Güney Afrika Randı’nın dolar karşısında en fazla değer kazanan para birimi olmasına ek olarak Türk Lirası da Dolar karşısında en fazla değer kazancı yaşayan ikinci para birimi olarak günü kapatmış oldu.

Gün başlangıcı sonrasında 4,7202 Türk Lirası’na kadar yükselme yaşayan Euro da gün içerisinde en düşük 4,6539 Türk Lirası seviyesini görürken, kapanış saatlerinde 4,66077 Türk Lirası değerinden kapanışını verdi.

Euro/Dolar ise gün kapanışında 1,1955 Türk Lirası seviyesinden işlem gördü. Tahvil/bono getirilerinde de Türk Lirası’nda yaşanan iyimserlik ile birlikte sınırlı bir toplanma yaşandı. Kısa vadeli tahvil getirileri 2009 yılından bu yana geçen süreçteki en yüksek seviyelerde yaşadığı seyri devam ettirirken, 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 12,84, valörde son işlem yüzde 12,81, 2 yıllık tahvilin bileşik faizi ise yüzde 14,15 olarak kayıtlara geçti.