Türk Lirası Mevduatları Darbe Girişiminden Bu Yana 60 Milyar Arttı!

Türk Halkı 15 Temmuz hain darbe girişimine her anlamda karşı koydu. Halkımız 15 Temmuz akşamı sokaklara çıkarak tanklara karşı koyup darbe girişiminin önlenmesinde büyük pay sahibi olurken, darbe girişimin ardından gelen finansal daralma sürecinde de itidal sahibi davranışı ile ekonominin ayakta kalmasını sağladı.

Hain darbe girişiminin ardından değer kaybetmeye başlayan Türk Lirası; ABD Başkanlık seçimleri sonucunun sürpriz şekilde neticelenmesinin ardından kayıplarını yüzde 20’ye kadar tırmandırdı. Ülkemizin içinden geçtiği sancılı süreç, ekonomik olarak gelişmekte olan diğer ülkelerden negatif yönde ayrışmasına neden oldu. Tam bu noktada devreye giren Türk Halkı; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Doları bozdurup, altın ve Türk Lirası’na yatırım yapılması” çağrısına kulak verdi.

Halkımızın kısa sürede benimsediği kampanya ile desteğini net şekilde ortaya koyduğu Türk Lirası kısa sürede kayıplarının bir kısmını telafi etme olanağı buldu. Kampanyalar öncesinde 3,60 lira sınırını aşan dolar, kampanya sonrasın 3,40’a kadar geriledikten sonra 3,5 lira sınırında dengelendi.

Halk Dolarını Bozdurdu, Euro’suna Dokunmadı!

İstatistiki verilere göre 15 Temmuzun ardından gelen süreçte Türk Halkı 60 milyar Türk Lirası’nı aşan oranda dövizini bozdurdu. Bu meblağın yarısı gerçek kişilerden gelirken, diğer yarısı da tüzel kişilerden, yani kurumlardan geldi.

Aradan geçen sürede vatandaş özellikle Amerikan Doları olarak elinde yahut bankalarda tuttuğu mevduatını Türk Lirası ya da altına çevirdi. Bu zaman dilimi içerisinde Euro’da ise herhangi bir azalma yaşanmadı. Hatta Euro cinsinden mevduatlarda kısmi de olsa bir artış kaydedildi.

Vatandaş gerek bankalarda tuttuğu, gerekse “yastık altı” diye tabir edilen kişisel korumasında bulundurduğu Amerikan Doları cinsi mevduatını Türk Lirası’na çevirirken herhangi bir tereddüt göstermedi. Bu durum ekonominin bir nebze olsun canlanmasını sağladı.