Türk Yatırımcıların ABD’de Ne Kadar Yatırımı Var?

Bu hafta itibariyle iki ülke arasında yaşanan vize krizinin ekonomiye yansımaları sebebiyle akıllara Türkiye’nin ABD’de olan yatırımları ve ABD’nin de Türkiye’de olan yatırımlarının ne kadar olduğu sorusu geliyor.

Borsa İstanbul’da yer alan hisseler içerisinden ABD vatandaşları tarafından yapılan satın alım ve yine ABD’li yatırımcı ve bankalar tarafından verilen borçların toplamı 58,1 milyar Dolar’a tekabül ediyor. Bu rakama karşılık Türkiye’nin hem devlet, hem de özel sektör olarak ABD’de sahip olduğu mal varlığı da 56,7 milyar Dolar’a tekabül ediliyor.

Yaşanan vize krizi sonrasında 3,92 Türk Lirası’na kadar çıkan dolar kuru, aynı zamanda Borsa İstanbul’da da sert inişlerin yaşanmasına ortam yarattı.  Ekim ayının başı itibariyle 110 bin seviyesini aşarak yükselme alışkanlığını sürdüren Borsa İstanbul’da, yaşanan vize krizi sonrasında düşüşler olarak 99 bin 210 puana kadar gerilenme yaşandı.

ABD kökenli olan fonların ve ABD vatandaşlarının Borsa İstanbul’da gerçekleştirdikleri yatırım tutarı 73.1 milyar Türk Lirası’na, yani 20,8 milyar Dolar’a tekabül ediyor. Yabancıların toplam sahip olduğu Borsa İstanbul paylarının 52 milyar Dolar seviyesinde olması ise ABD’nin Türkiye’de Borsa İstanbul’un sahip olduğu yabancı yatırımcıların neredeyse yarısını kapsadığını ortaya koyuyor.

Türk vatandaşların ise ABD’de 454 milyon dolar tutarında tahvil ve 301 milyon dolar tutarında da hisse senedi yatırımı mevcut. ABD’de Türk vatandaşlar tarafından yapılan doğrudan yatırım tutarı 1 milyar 625 milyon Dolar’a ulaşırken, Türk vatandaşların diğer ülkelerde yer alan toplam yatırımları da 31 milyar Dolar seviyesinde.