Türkiye Dış Ticaret Açığı Düştü

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bu yılın ağustos dönemine ait ihracat verileri açıklandı. Açıklanan verilere göre ağustosta senelik bazda ihracatta yüzde 6,5 oranında düşüş oldu. Bu düşüşle de 12 milyar 383 milyon dolar seviyesine gerildi. İthalat rakamları incelendiğinde ise yüzde 22,7 oranında düşüş olarak 14 milyar 805 milyon dolar seviyesine geriledi.

Türkiye Dış Ticaret Açığı Düştü

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre dış ticaret açığı incelendiğinde ise yine düşüş gözlemlendi. Bu düşüş yüzde 59’a tekabül etti. Düşüşle birlikte Türkiye’nin dış ticaret açığı 2 milyar 422 milyon dolar seviyesine geriledi.

İhracatın ithalatı karşılama oranı incelendiği zaman artış meydana geldi. Geçen senenin ağustos döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 69,1 olarak açıklanmıştı. Bu sene bu oran yüzde 83,6 seviyesine ulaştı.

Bu yılın 8 aylık dönemindeki toplam verilerin değerlendirmesi yapıldığı zaman ise ihracat geçen senenin aynı dönemlerine kıyasla yüzde 5,2 oranında yükseldi. Bu yükselişle de 108 milyar 634 milyon dolar seviyesine çıktı. Benzer şekilde ithalatta da artış meydana geldi. Bu artışla birlikte bu yılın ocak ve ağustos dönemleri arasında ithalat rakamları 157 milyar 830 milyon dolar seviyesine ulaştı.

İlk 8 aylık dönemdeki dış ticaret açığı ise yüzde 7,6 oranında yükseldi. Bu yükselişle de 409 milyar 195 milyon dolar seviyesine çıktı. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 68,8 olarak açıklandı.