Türkiye Ekonomisinden Altın Rezervinde Üstün Başarı! Hindistan Geride Kaldı!

Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor. 2017 yılı sonuna dair rakamlar açıklandıkça, ekonominin elde ettiği başarının farklı alanlardaki etkileri de ortaya çıkıyor. Altın rezervini önemli ölçüde yükselten Türkiye, Hindistan’ı da geçerek Dünya genelinde en çok altın rezervi olan ilk 10 ülke arasına giriş yaptı.

Dünya altın rezervleri arasında Türkiye ilk 10’a girmeyi başardı. 564,8 ton ağırlığında bir altın rezervine sahip olan Türkiye, Hindistan’ı da sollayarak, ülke sıralamalarında ilk 10 ülke arasına girmeyi başardı.

Dünya genelinde neredeyse tüm yatırımcıların “güvenli liman” olarak gördüğü altın, artık Merkez Bankaları için de odak noktası haline geldi. 2011 yılında yapılan değişiklik ile, altını zorunlu karşılık olarak kabul etmeye başlayan Türkiye de, aradan geçen süreçte önemli bir miktarda altın rezervini artırarak, ülke sıralamasında ilk 10’a kadar girmeyi başardı.

2008-2009 arasındaki dönemde küresel düzeyde baş gösteren, Amerika’daki mortgage sistemindeki çatlaklardan kaynaklanıp, yüz binlerce kişinin işinden olmasına, binlerce şirketin iflas etmesine sebep olan kriz sonrasında Merkez Bankaları tercihini altından yana kullanmaya başladı. Sahip oldukları altın rezervini artırabilmek adına önemli çalışmalar yapan merkez bankaları arasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın gösterdiği başarı, oldukça etkili oldu.

2011 yılında altını, zorunlu karşılık olarak kabul etmeye başlayan Türkiye, aynı yılım Ekim ayında belirlenen Eylem Planı’nı, Türk Lirası yükümlülükleri için gerekli zorunlu karşılığın yüzde 10’una kadar kısmını altın cinsinden tutma kararı aldı. Aradan geçen süreçte, bahsi geçen miktar da ivmeli bir şekilde artırıldı.

En son 2017 yılında hayata geçirilen yastık altı altınların Türkiye ekonomisine kazandırılması çalışmaları ile birlikte, TCMB’nin sahip olduğu altın rezervleri de önemli oranda yükseltildi. 2018 yılının Şubat ayında Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından açıklanan verilere göre, dünya genelinde en çok altın 8 bin 133 ton olarak ABD’de yer alırken, ikinci sırada 3 bin 373 ton altına sahip olan Almanya ve 2 bin 451 ton altına sahip olan İtalya yer aldı.

Türkiye de 2011 yılı itibariyle 116,1 ton olarak sahip olduğu altın rezervini, aradan geçen 6 yıllık süreçte artırarak 564,8 tonluk altın rezervine ulaşarak dünya genelinde en çok altın rezervine sahip olan ülkeler listesine 10. sıradan giriş yaptı.