Türkiye’de Çoban Sorununa Kalıcı Çözüm Üretilmeli!

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile sözleşme imzalanarak, yetiştiricilere 300 adet küçükbaş hayvan verilmesini merkezine alan proje, sektör tarafından büyük bir heyecanla karşılandı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar tarafından yapılan açıklamada, TİGEM ile Ziraat Bankası’nın aracılığı sayesinde 300 adete kadar küçükbaş hayvan için satışların yapılacağını, bunun Üretici Şartlarında Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi için oldukça önemli bir gelişme olduğunu, 2016 yılında 41,3 milyon adet olan küçükbaş hayvan sayısının 2017 yılında 44,3 milyon adete yükseldiğini, Türkiye’nin bu sayıyı yükseltmek adına kapasite sahibi olduğunu belirtti.

Türkiye’nin kırmızı et ihtiyacı için sadece dana etine odaklanılması yerine farklı kaynakların da gündeme gelmesinin önemli olduğunu ifade eden Bayraktar, bu bağlamda küçükbaş hayvanların oldukça önemli bir konuma sahip olduğunu belirtti.

Proje kapsamında üreticilere bakım hizmet bedeli ve sigorta ücretlerinin de avans olarak ödeneceğini belirten Bayraktar, doğacak olan yeni kuzular için de proje kapsamında alım garantisinin verilmesinin, üreticiler açısından önemli bir teşvik ortamı yaratacağını, kuzuların bedellerinden mahsup edileceğinin de sektörde heyecan yarattığını belirtti.

Küçükbaş hayvancılık konusunda çalışma yapan işletmeler için altyapı iyileştirmelerinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, Türkiye’de çiftçilerin modern bilgiye ve teknoloji erişmesinin gerektiğini, Türkiye dışındaki pazarlarda üstünlük elde edebilmek adına sektörün rekabet edebilir düzeye gelmesi ve rekabetçi bir yapı kazanması yönünde çalışmaların gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de çoban sorunu olduğunu ifade eden Bayraktar, bu sorunun kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturulması için çözümlerin üretilmesi gerektiğini, dişi anaç hayvan kesiminin de önüne geçilmesi konusunda tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.