Türkiye’de Konut Finansmanı Sistemi Sürdürülebilir Değil!

Siyahkalem CEO’su İbrahim Kahraman, Türkiye’deki mevcut konut finansman sisteminin sürdürülebilir olmadığını, bu durumun gayrimenkul sektörü için hem orta, hem de uzun vadede istikrarı riske edeceğini, bu yüzden Emlak İhtisas Bankası’nın kurulması gerektiğini ifade etti.

Zekeriyaköy mevkiinde Emlak Konut GYO ile ortaklık kurarak 15.000 metrekarelik bir açık konseptli çarşıya sahip, aynı zamanda 1.167 adet konut barındıran KÖY projesini hayata geçiren Siyahkalem’in CEO’su İbrahim Kahraman, Türkiye’deki gayrimenkul sektörünün dayandığı finans sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kahraman, gerçekleştirdiği açıklamada gayrimenkul sektörünün Türkiye’de lokomotif sektör olarak görüldüğünü, gayrimenkul sektörü sayesinde beyaz eşya, kimya, ev tekstili, elektronik, mobilya, ev dekorasyonu, züccaciye gibi 300’den fazla farklı ana ve alt sektörlerin geliştiğini kaydetti.

Yaşanan bu gelişmelerin şimdilik umut verici olduğunu ifade eden Kahraman, bankaların mevduat faizi oranlarını yüzde 13’lere, 14’lere kadar çıkartmalarının maliyetleri önemli ölçüde yükselttiğini, bu durumun aynı zamanda bankaların konut kredisi verme iştahını da önemli ölçüde azalttığını ifade etti.

Gayrimenkul sektörünü ayakta tutabilmek için uygulanmakta olan sistemin sürdürülebilir özelliğe sahip olmadığını ifade eden Kahraman, yakın gelecekte Türk Emlak İhtisas Bankası’nın kurulması gerektiğine parmak bastı.

2018 yılında yılında Emlak Bankası’nın faaliyete geçeceğini belirten Kahraman, faaliyete geçecek olan bu bankanın, gayrimenkul sektörü için kaynak sağlayıcı bir ihtisas bankası olarak çalışması gerektiğini ifade etti.

Emlak İhtisas Bankası’nın çalışma prensibi olarak ise iki farklı seçenek yer alıyor. Bu seçeneklerden bir tanesi bireysel emeklilik sistemi ve işsizlik fonunda yer alan fonların etkin olarak kullanılması olurken, diğer seçenek de Türkiye Varlık Fonu ve Hazine’den düşük faizli finansman temin edilmesi olacak. Aynı zamanda uluslararası piyasalardan döviz cinsinden düşük faizli tahvil ihraç edilmesi de Emlak İhtisas Bankası için konut finansmanı kaynağı yaratacaktır.