Türkiye’nin Büyüme Oranı Analistleri Şaşırttı!

Türkiye’nin bu yılın üçüncü çeyrek döneminde elde ettiği yüksek büyüme oranı, analistleri şaşırttı!

2017 yılının üçüncü çeyrek döneminde elde edilen büyüme oranları ile ilgili değerlendirme açıklamaları gelmeye devam ediyor. İngiltere merkezli Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash yaptığı değerlendirmede büyüme rakamlarının dikkate değer bir konumda olduğunu, beklentilerin çok üstünde kaldığını, yılın tamamı baz alındığında yüzde 6,5 ila yüzde 7 aralığında bir artırıma sebep olunabileceğini ifade etti.

Bir önceki yıla oranla büyüme rakamlarının mükemmelliğini koruduğunu ifade eden Ash, Türkiye’nin 2018’de de büyüme istikrarını devam ettirmesi yönünde umutlu olduklarını ifade etti. Bir önceki yıl yapılan tahminlerin, bu yıl elde edilen rakamların yarısı kadar olduğunu hatırlatan Ash, birçok sayıda faktörün birleşimi ile birlikte oldukça kuvvetli bir büyümenin yakalandığını ifade etti.

Türkiye’de bankaların güçlü olduğunu, kamu finansmanlarının da sağlıklı bir şekilde ilerlediğini ifade eden Ash, aynı zamanda demografinin pozitif olduğunu, iş ortamları için destek sağlayan bir kültürün benimsendiğini ifade etti. 2016 verilerinde yaşanan düşüşün, gerçekleşen darbe girişimi sonucu olduğunu hatırlatan Ash, büyüme oranlarında değer kaybı yaşanan ucuz para biriminin de etki yarattığını, Türkiye ekonomisinin gelecek dönem için olumlu bir seyir izlemeye devam ettiğini kaydetti.

Konu hakkında değerlendirmelerini ileten bir diğer isim ise Capital Economist Kıdemli Gelişen Piyasalar Ekonomisti William Jackson oldu. Jackson açıklamasında bu yılın üçüncü çeyrek döneminde elde edilen büyüme oranlarının baz etkileri sebebi ile elde edildiğini, gelecek dönemler içerisinde büyümenin bir miktar hız kaybedebileceğini ifade etti.