Türkiye’nin Et İthal Etmeye İhtiyacı Yok!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye’nin aslında et ithal etme konusunda tamamıyla bir ihtiyaç konumunda olmadığını, lakin siyasi sebeplerin bu ithalatı tetiklediğini ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba çok konuşulacak ve tartışılacak bir açıklamaya imza attı. Son zamanlarda et fiyatlarının düşürülmesi yönünde atılan adımlar için ithal etin önemli bir gündem konusu olduğu hatırlanırsa, Bakan Fakıbaba tarafından yapılan açıklamaların ne denli önemli olduğu da daha rahat fark edilebilecek durumda.

Türkiye’nin ihtiyaç dolayısıyla et ithal etmeye gerek duymadığını, Türkiye’nin ithalatının ağırlıklı olarak siyasi sebepler kapsamında gerçekleştirildiğini belirtti. Türkiye’nin Rusya’dan kırmızı et, süt ve deniz ürünleri yönünde ithalat gerçekleştirilmesi yönünde basın mensupları tarafından yöneltilen soruları yanıtlayan Bakan Fakıbaba, süt ürünleri ithalatı için Türkiye’nin süt fazlalığına sahip olduğunu, bu alanda yapılan ithalat için bir bilgi sahibi olmadığını, Türkiye’nin ve diğer ülkelerin bazı dönemlerde ihtiyaçların önünde siyasi sebeplerle ithalat gerçekleştirmek durumunda olduğunu ifade etti.

Süt ve deniz ürünlerinin ithalatı konusunda henüz bir bilgi sahibi olmadığını ve ilk defa basın mensuplarından duyduğunu dile getiren Bakan Fakıbaba, konu hakkında alınmış olunabilecek siyasi bir karardan da haberdar olmadığını, dış ülkelere gerçekleştirilen ziyaretlerde genellikle ihracat ve ithalat konusunda yapılacakların ortaya çıktığını, ülkelerin bir konuda uzlaşmaya varılması adına da ihtiyaç dışı tamamıyla siyasi kararlar alındığını, süt ve deniz ürünleri konusunda değil, et ürünleri konusunda bir görüşmenin gerçekleştiğini, bu konuda da bilgi sahibi olduğunu belirtti.

Türkiye’nin et ithalatı konusunda herhangi bir ihtiyaca sahip olmadığını belirten Bakan Fakıbaba, yapılabilecek bir ithalatın düşük miktarda olacağını, bunun da siyasi mecburiyetler kapsamında gerçekleştirilmesinin gerektiğini belirtti.