Türkiye’nin Gaz Depoları için İlk 5 Yıl Ödemesiz 15 Yıl Vadeli Kredi

Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketiminin yüzde 20’lik kısmını depolayabilecek Silivri ve Tuz Gölü Doğalgaz Depolama tesislerinde meydana gelen kapasite artışları için 15 yıl vadeli 1,2 milyar dolar değerinde proje kredisi sağlandı. Söz konusu kredi ise BOTAŞ ile Çin Endüstri ve Ticaret Bankası arasında gerçekleşti.

İlk 5 Ay Ödemesiz, 15 Sene Vadeli Kredi

Türkiye ile Çin arasındaki toplamda 36 milyar dolar değerindeki finansman paketinin 3’te biri doğalgaz depolama yatırımlarına ayrılacak olup, bu kapsamda da Silivri ile Tuz Gölü Doğalgaz Depolama tesislerinde meydana gelen kapasite artışları için 1,2 milyar dolar değerindeki kredi kullanılacak. Kredinin ödemeleri ilk 5 sene yapılmayacak, 15 sene vade imkanı tanınacak. Genişletme çalışmaları sona erdikten sonra, geçen sene açılışı yapılan Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi’nin kapasitesi ise 1,2 milyar metreküp büyüklüğünden orta vadeli planda yaklaşık olarak 5,4 milyar metreküp büyüklüğüne çıkacak. Silivri Tesisi’nin depolama büyüklüğü ise şuanda 2,8 milyar metreküp olup, ilerleyen dönemlerde bu da artırılacak. Bunun sonucunda da 2023 senesinde doğalgaz depolama tesislerinin büyüklüğü 10 milyar metreküpe çıkacak, bunun ise Türkiye’nin senelik doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 20’lik kısmının depolanması hedefleniyor.

Bunların yanı Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi’nin toplam yatırım hacmi 2,5 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. 550 milyon metreküplük depolama hacmi sağlayan 6 kavernasından gaz dolum işlemleri bu sene başlayacak. Geriye kalanların da işletmeye alınması için toplamda 12 kavernasında 1,2 milyar metreküp gaz depolama yapılacak. Bugüne kadar yaklaşık olarak 700 milyon dolar değerinde yatırım yapılan tesisin ilk aşaması kapsamında Dünya Bankası tarafından 2005 senesinin kasım döneminde 325 milyon dolar değerinde, 2014 senesinin ise temmuz döneminde 400 milyon dolar değerinde kredi sağlanmıştı.