Ülkemizde Teknolojide Tüketim Arttı!

Teknoloji sektörü her geçen gün giderek büyüyor. Buna paralel olarak da ülkemizdeki teknoloji harcamaları da sürekli artış gösteriyor. Ülkemizde teknoloji ürünleri pazarı 2016 yılının üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,7 oranında büyüme kaydetti. Söz konusu büyüme ile sektörün bu dönemdeki cirosu 12,5 milyar Türk Lirası’nı buldu.

Bu yılın 3. çeyreği itibari ile özellikle beyaz eşya sektörü büyümede ilk sırayı aldı. Beyaz eşya sektörünü sırası ile küçük ev aletleri ve telekom sektör takip etti. Genel olarak teknoloji tüketimi artsa da teknoloji sektöründe daralan dallar da oldu. Teknoloji tüketiminde; tüketici elektroniği, ofis ekipmanları ve sarf malzemeleri, bilgi teknolojileri ile görüntüleme sistemleri dalları bu senenin üçüncü çeyreğini geçen senenin aynı dönemine göre daralmayla geçirdi.

Telekom ve Beyaz Eşya Başı Çekiyor!

2016 yılının üçüncü çeyreğinde telekom sektörünün cirosu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 artış gösterdi. Bahse konu artışla sektörün cirosu 4,6 milyar Türk Lirası’nı geride bıraktı. Telekom sektörünün cirosu yüzde 8’e varan oranda artış gösterse de sektörün sattığı ürün miktarında ilk kez düşüş gerçekleşti. Ancak fiyatların artan vergiler ve aşırı yükselen döviz kuru ile daha da yukarı çıkması, ciro meblağının azalmasını engelledi.

Aynı dönemde beyaz eşya sektörünün cirosu da artış gösterdi. Geçtiğimiz yılın 3. çeyreğine göre yüzde 24,5 oranında artan ciro; 4,1 milyar Türk Lirası seviyesine geldi. Bu yılın üçüncü çeyreği küçük ev aletleri için adeta patlama dönemi oldu. Küçük ev aletleri sektörü bu dönemde yüzde 17,5’lik büyüme kaydetti. Bahse konu büyüme ile küçük ev aletlerinin cirosu 1,2 milyar Türk Lirası seviyesini geride bıraktı.

Cirosu bu dönemde daralan sektörlerden olan “Bilişim Sektörü” ise yüzde 7,9 daralmayla 1,1 milyar Türk Lirası seviyesine indi.