Vatandaşta Ne Kadar Dolar ve Euro Var?

Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçiminden bu yana önlenemez bir yükselişin içerisine giren dolar kurunun aşağı çekilmesi adına toplumun hemen her kesimi harekete geçmiş durumda. Vatandaş milli duruş sergilemek adına elinde bulunan dövizi Türk Lirası’na çeviriyor. Peki vatandaşın elinde ne kadar döviz var?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir süredir vatandaşlara, kurum ve kuruluşlara Türk Lirası’na geçmeleri için çağrı yapıyor. Bu çağrılara başta Borsa İstanbul ve Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonu (TMSF) olumlu karşılık verdi. Ancak bu durumu yeterli görmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan çağrılarına devam ediyor.

Türkiye Bankalar Birliği ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme verilerine göre ülkemizdeki bankalarda; yurtiçi yerleşiklerin takribi 540 milyar Türk Lirası düzeyinde yabancı para cinsinden mevduatı bulunuyor. Yani bugün ki kur ile 150 milyar doları aşkın bir meblağ. Bu miktar direkt banka hesaplarında olan yabancı para birimi. Ayrıca vatandaşın “yastık altında” sakladığı tutarlar bilinemediği için bu tutara dahil değil. Asgari düzeyden yapılan tahminlerde dahi vatandaşların yastık altında 50 milyar dolar değerinde nakdi ve 150 milyar dolar değerinde de altını olduğu hesap ediliyor.

Sosyal Medya da Çok Etkili!

Sosyal medya platformlarından Twitter başta olmak üzere vatandaş da kurun yükselmesini engellemek için çeşitli kampanyalar düzenliyor. #Bozdoları, #dolarıbozTLyegeç ve benzeri etiketler ile vatandaş Türk Lirası’na geçilmesi için çağrı yapıyor.

Ayrıca farklı illerden küçük esnafın dolar ve Euro bozdurana küçük hediyeler ve indirim sunduğu kampanyalar da halkın farkındalığını göstermesi anlamında önem taşıyor.

Ülkemizde hali hazırda minimum hesaplamalarla bulunan 200 milyar dolar değerindeki dövizin yüzde 10’unun dahi Türk Lirası’na çevrilmesinin kurda 10 kuruşa kadar indirim sağlayabileceği hesaplanıyor. Bu nedenle milli paraya değer veren vatandaşın dövizini bozdurarak Türk Lirası’na geçmesi için yoğun çağrılar devam ediyor.