Venezuela ile Türkiye Arasındaki Ticaret İlişkileri Arttı

Türkiye ile Venezuela arasında son zamanlarda artış gösteren siyasi ve diplomatik yakınlıklar iki ülke arasında ekonomik ilişkilere hareket getirdi. Türkiye ile Venezuela arasındaki ticaret hacmi bu yılın ocak ile mayıs dönemleri arasında 892,4 milyon dolar seviyesine çıktı. Bunun sonuncunda da ülkelerin son 5 senelik dönemde elde ettiği 803,6 milyon dolar değerindeki ticaret hacmini geride bırakmış oldu.

Venezuela ile Türkiye Arasındaki Ticaret İlişkileri Arttı

Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu dönemde Türkiye’nin Venezuela’ya yaptığı ihracattan elde edilen gelir 58 milyon 167 bin dolar olurken, Venezuela’dan Türkiye’ye yapılan ithalat ise 834 milyon 232 bin 808 dolar olarak açıklandı. Türkiye’nin ülkeye gerçekleştirdiği ihracatta öne çıkan ürünler un, nişasta, pastacılık ürünleri, hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, mumlar, hububat oldu. Venezuela’dan ithal edilen ürünler arasında ilk sıralarda ise kıymetli ya da yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, mineral yakıt ve yağlar, inciler, taklit mücevherler bulundu. 2013 ve 2017 dönemleri arasında Türkiye ile Venezuela’nın dış ticaret hacmi son 5 senelik toplam dış ticaret hacmini geride bıraktı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Venezuela İş Konseyi Başkanı Selim Bora, geçen sene Türkiye’nin Venezuela’ya yaptığı ihracatın bir önceki seneye göre yüzde 108,3 oranında yükseldiğini, bu yükselişle de 37,5 milyon dolar seviyesine çıktığını, Venezuela’dan yapılan ithalatın ise yüzde 78,6 oranında artarak 116,5 milyon dolar seviyesine çıktığını, son 1 senede Venezuela Devlet Başkanı’nın Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretlerin ticari ilişkilere olumlu yansıdığını söyledi.