Yabancı Yatırımlar Arttı, Ciroları Yüzde 44 Yükseldi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bu sene 21. “İlk 250 Büyük Firma Araştırması” yapıldı. Buna göre 2017’de listede yabancı sermayeli toplamda 42 firma bulundu. Listede yabancı payı yer alan firmaların ülkelere göre dağılımları incelendiği zaman ilk sırada bulunan 18 firma ile Almanya oldu. Almanya’nın devamında 7 firma ile Fransa bulunurken, Hollanda ve ABD 3 firma ile, Güney Kore ve İspanya 2 firma ile, İsviçre, İngiltere, İtalya, Lüksemburg, Güney Afrika, Japonya ve Birleşik Krallık 1 firma ile sıralamada yer aldı.

Yabancı Firmaların Ciroları Yüzde 44 Arttı

Bursa’nın devleri arasında bulunan toplamda 42 firmanın 19 tanesinde ise yüzde 100 yabancı sermayeyle faaliyet gösterirken, geriye kalan 23 firmanın yabancı payları ise yüzde 90 üzerinde bulunuyor. Firmaların cirosal olarak büyüklükleri incelendiği zaman ise geçen sene bir önceki seneye kıyasla yüzde 44 oranında artış meydana geldi. Bu artışla da 3,5 milyar lira olan ciro 6,5 milyar lira seviyesine ulaştı. Firmaların öz sermayelerinde ise yüzde 46 oranında artış meydana geldi. Bu artışla da 7,4 milyar lira olan öz sermayeler 10,8 milyar lira seviyesine çıktı. Listede bulunan 42 yabancı firmanın katma değerlerinde yüzde 35 oranında artış meydana geldi. Firmaların net aktifleri yüzde 19 artıp 31,1 milyar liraya ulaşırken, dönem karları ise yüzde 50 arttı.

Yabancı Firmalar Arttı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu, 2017 Türkiye’sinin atılım senesi olduğunu, geçen sene ülkemizin ihracat, üretim ve diğer tüm parametrelerde yüksek performans sergilediğini, bu süreçte yabancı firmalarda artış olduğunu, bunun da ülkemizde duyulan ekonomik güvenin göstergesi olduğunu söyledi.