Yarın Asgari Ücrette İkinci Görüşme! 2018 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Direkt olarak yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücreti görüşmelerine ilişkin ikinci toplatı yarın yapılacak.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında yapılacak olan toplantıda, işçilerin tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (Tisk) temsil edecek.

İlk toplantı 1 Aralık tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde yapılmıştı.  İlk toplantıda Bakan Sarıeroğlu, üçlü istişare ile karar mekanizmasının en etkili şekilde işletilip, Türkiye için ortak bir payda da, ortak sonuçlar ile mutabık olacaklarını umduklarını söylemişti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplumun beklentilerine duyarlı olması gerektiğini söyleyen işçileri temsil eden Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, yeni asgari ücretin ise insan onuruna yakışır seviyesinde belirlenmesi gerektiğini söylemişti. TİSK Genel Sekreteri ise, asgari ücret yapılacak olan artış kararında işçilerin düşünüldüğü kadar işsizlerin de düşünülmesi gerektiğini, bunun hepimizin ortak sorumluluğu olduğunu söylemişti.

Asgari Ücret Belirleme Nasıl Oluyor?

Asgari ücret belirlenin kanun kapsamında 5 işçi, 5 işveren ve 5 devlet temsilciden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu oluşturuluyor. Söz konusu komisyonda en fazla üyesi olan konfederasyon olduğundan ötürü işçi tarafını temsil eden Türk-İş, işveren tarafını temsil eden ise TİSK oluyor.

İlk toplantı sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, komisyon, işveren ve işçiler olmak üzere ayrı ayrı toplantılar düzenliyor ve sonrasında komisyon toplantısı son olarak yine bakanlıkta gerçekleştiriliyor. Sonrasında en az 10 üyenin katılımı ile oy çokluğu sonrasında karar veriliyor.

Şuanda bekar bir işçiye verilen asgari ücreti 1.777,50 TL, vergi ve kesintiler düşüldüğü zaman ise 1.404,6 TL. Apartman görevlilerinde normal işçilerden farklı olarak damga vergisi ile gelir vergisi alınmıyor ve net olarak 1.510,87 TL asgari ücreti veriliyor.