Yaş Üzüm İhracatında Neredeyse 2 Kat Artış Yakalandı!

Sultani çekirdeksiz üzüm ihracatı yaş üzüm çeşitleri arasında birinci sıraya yerleşti. Sultani çekirdeksiz üzümün ihracatından elde edilen gelir 16 milyon 652 bin dolar seviyesine ulaşırken, superior üzümünün ihracatından elde edilen gelir 5 milyon 597 bin dolar seviyesi ile ikinci sırada bulundu. Yalova incisi üzümün ihracata olan katkısı ise 2 milyon 212 bin dolar olarak açıklandı.

Türkiye’den En Çok Yaş Üzüm Alan Ülke Rusya

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, 1 Haziran 2018 ile 15 Ağustos 2018 tarihleri arasında yapılan yaş üzüm ihracatında toplamda yüzde 45 oranında artış meydana geldiğini, söz konusu yükselişin sezon bitine kadar süreceğini, ihracata Rusya’nın ilk sırada bulunduğunu, Rusya’nın Türkiye’den aldığı yaş üzümden elde edilen gelirin 12 milyon dolar seviyesine ulaştığını söyledi.

Ortak akıl toplantıları yaptıklarını söyleyen Uçak, toplantılara üreticilerin, ihracatçıların ve tüccarların katılım sağladığını, bu sayede de çok güzel sonuçlar elde ettiklerini, elde edilen sinerjiyle birlikte tüm ürünlerin ihracatlarında artışlar meydana geldiğini söyledi. Son 1 senelik süreçte Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin kayda almış olduğu yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 36’lık artış gösterdiğini söyleyen Uçak, bu artışla birlikte de 145 milyon dolarlık gelirden 197 milyon dolar seviyesine ulaştığını, hedeflerinin söz konusu artışın sürdürebilirliğini sağlamak olduğunu, sene sonunda da 250 milyon dolar seviyesine çıkmak istediklerini söyledi.

Rusya’dan sonra Türkiye’den en çok yaş üzüm alan ülke 2,2 milyon dolar ile Almanya olurken, Almanya’nın devamında ise 2 milyon dolar ile Ukrayna yer aldı.