Yatırımcılar Dikkat! Altında Tahvil Dönemi 2 Ekim’de Başlıyor!

Devlet, yastık altında bulunan ve tutarı 100 milyar dolardan fazla olduğu öngörülen altınlarında ekonomiye kazandırılması için yeni bir sistem getiriyor.

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı sistemi geliyor. Altınlarında ekonomiye kazandırılması için devletin 2 Ekim 2017 pazartesi günü başlatacağı yeni uygulama Ziraat Bankası aracılığı ile yapılacak olup, 4 farklı ihraç programı gerçekleştirilecek ve 81 ilde toplamda 245 ilçedeki bankanın 331 şubesinde  altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası kapsamında isteklerin toplama işlemleri yapılacak.

Talep toplama döneminde kabul edilecek altınlar arasında darphane altınları, 22 ayar bilezik, külçe altınlar, kolye, 22 ve 24 ayar Cumhuriyet ziynet ve sikke altınları yer alacak. Eğer altınlarında üzerinde değersiz ya da değerli olmaksızın bir taş bulunuyorsa da bunlar kabul edilmeyecek. Kabul edilmeyecekler arasında yer alan bir diğer tür ise Reşat Altınlar.

Altınlar hiçbir şekilde iskontoya tabi tutulmayacaklar ve saflığı oranında birebir olmak üzere kabul edilecekler. Yani tahvil sonucunda yatırım yapanlar değer kaybı yaşamayacaklar. Bireyler altınlarını teslim ettikleri zaman ise hesap cüzdanları verilecek.

Ayrıca Hazine Müsteşarlığı’nın ihraç ettiği bu senetlerden kazanılan gelir için ise vergi alınmayacak. Bireyler, 2 yıl vadeli olmak üzere senede yatırım yaptıklarında, bunun karşılığı olarak 6 aylık süreçlerde kira geliri/kupon alıp, kazanç elde edebilecekler.

Süreç Nasıl İşleyecek?

İlk aşamada evinizdeki altınları Ziraat Bankası’na götürmeniz gerekiyor. Bu sistemde yalnızca Ziraat Bankası’na yatırım yapabilirsiniz.

Bankaya vermiş olduğunuz altınların ekspertizi yapılacak. Ekspertiz raporu sonucunda altınların karşılığında sertifika ya da tahvil verilecek. Verilen tahvil vade süresinde bireylere altın cinsinden kazanç sağlayacak. Her 6 ayda bir olmak kaydıyla altın fiyat endeksine bağlı olarak yüzde 1,20 oranında kazanç sağlayacak. Bu oran yıllık bazda ise yüzde 2,40’a tekabül etmektedir. Bireyler istedikleri zaman ise tahvillerini altına dönüştürebilecekler.