Yemek Kartları Düzenlemesinde Bakanlık Devrede

Yemek kartlarında komisyon ücretleri ve geç vakitli ödemeler sebebi ile restoranlar tarafından boykot hazırlığı yapılan yemek kartları için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı harekete geçti

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yemek kartları için devreye girdi. İşletmecilerin ve yemek kartı şirketlerinin şikayetlerini dinleyen bakanlık, önümüzdeki süreç içerisinde harekete geçerek durumu çözüme kavuşturmaya çalışacak. Komisyon ücreti kesintisi ve geç dönem içerisinde ödemelerin aktarılması sebebiyle restoran sahipleri yemek kartlarını boykot yoluna gitmeyi düşünüyordu.

Ülke genelinde 3.5 milyona yakın çalışan tarafından kullanılan yemek kartları, geç ödeme süreleri yüzünden restoranlar tarafından boykota hazırlanılıyordu. Yüksek komisyon kesintileri ve geç dönem içerisinde ödeme yapılması gibi sebeplerden zor zamanlar yaşan restoran işletmecileri, yemek kartı şirketleri ile karşı karşıya gelmişti. Her iki tarafı da dinleyerek bilgi alan bakanlık, kısa bir süre zarfı içerisinde bir düzenleme yaparak, konuya açıklık getireceğe benziyor.

Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, bir kaç gün önce İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar’ın beraberliğinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’yi ziyaret ederek konu hakkındaki sorun ve şikayetleri bildirdi. Görüşme sonrasında açıklama yapan Bingöl, bakanın iki tarafı da dinlediğini ve kısa bir süre zarfı içerisinde yeni bir çözüm arayışı olacağını belirtti.

Yemek kartı şirketlerinin restoran harcamalarından yüzde 10 civarında komisyon kesintisi yaptığını belirten Bingöl, pazarın yüzde 90’ının 4 tane yemek kartı markasının elinde olduğunu belirtti. Aynı firmaların Avrupa ülkelerindeki komisyon oranının yüzde 3 olduğunu belirten Bingöl, bahsi geçen komisyon kesintilerinin restoran sahiplerini zor duruma soktuğunu belirtti.