Yerli Yatırımcılar Borsadan Vazgeçmiyor!

2017 yılında 100 bin barajını aşmayı başaran ve birçok etkiye rağmen 100 bin barajının altına düşmeyen Borsa İstanbul’da yerli yatırımcılar yatırım yapmaya devam ediyor. Son 1 aylık süreçte yaklaşık 29 bin yatırımcı borsadaki ilk işlemini gerçekleştirdi. İşte detaylar!

2017 yılı Türkiye ekonomisi için oldukça problemli bir şekilde ilerliyor. Her ne kadar ekonomik alanda elde edilen büyüme rakamları, ihracat başarıları gibi dünya kamuoyunda geniş yankılar uyandıran başarılara imza atılsa da, Türkiye’nin ekonomisi üzerinde gerçekleştirilen politik baskılar yabancı yatırımcıların ilgisini bir nebze olsun kaydırmayı başardı. Bu durumlar ile güçlü bir şekilde başa çıkan iki kurum ise Merkez Bankası ve Borsa İstanbul oldu.

Üçüncü çeyrek döneminde yüzde 11,1 oranında büyüme kaydeden Türkiye, dünyanın en çok ekonomisini büyüten ülkesi oldu. Aynı zamanda ABD’de devam eden Zarrab davasının Türkiye ekonomisini yıpratması ve borsayı sert bir düşüşe geçirmesi beklenirken, 28 Kasım tarihinden bu yana geçen süreçte yüzde 8,5’luk yükselme yaşayarak „Dünyanın En Çok Yükselen Borsası!“ olma ünvanını eline geçiren Borsa İstanbul, tüm ön yargıları ekarte etti.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından yayınlanan verilere göre, Ekim ayının sonu itibariyle 1 milyon 47 bin olan yerli yatırımcı sayısı, günümüzde 1 milyon 76 binin üzerine çıktı. Aynı zamanda yabancı yatırımcı sayısında da ufak çaplı bir yükselme yaşanırken, Borsa İstanbul’da yatırım yapan kişi sayısı 1 milyon 85 bini geçerek, 2000’li yılların başlarında olan rakamlardan sonraki en üst seviyeye çıktı.

Aynı zamanda borsada işlem görmekte olan şirketlerin değerleri de 28 Kasım tarihinden günümüze kadar 62 milyar Türk Lirası tutarında bir yükseliş yaşamayı başardı. 25 adet şirketin piyasa değeri 10 milyar Türk Lirası’nı geçerken, tüm şirket değerlerinde 826 milyar Türk Lirası seviyesine ulaşıldı.

Borsa İstanbul’da işlem görmekte olan spor klüpleri arasında Galatasaray’da ise bugün ani bir yükselme havası hakim. Teknik direktörlük koltuğunda oturan Igor Tudor ile yollarını ayıran sarı kırmızılı ekip, Pazar günü yaşanan yüzde 2’lik kayıp ile 6,22 Türk Lirası’na düşen hisse değerleri, ayrılık haberi sonrasında yüzde 5 oranında yükselme yaşayarak 6,54 Türk Lirası’na kadar çıktı.