Yıllarca Petkim’i Yöneten Kenan Yavuz’dan Ekonomiye Dair Çarpıcı Tespitler: Değerli Dolar Fırsat!

Yıllarca Petkim’i yöneten ve tabir-i caizse Petkim’e çağ atlatan Petkim Yönetim Kurulu Eski Başkanı Kenan Yavuz, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumla ilgili birbirinden çarpıcı tespitlerde bulundu ve çözüm önerileri sıraladı.

Hayvancılık Ölüyor, Tarım Bitiyor!

Ülkemizde kırsal kesimden kentsele doğru hızlı bir göç akını olduğunu belirten Kenan Yavuz, bu durumun tarım ve hayvancılığa büyük zararlar verdiğini belirtti. Küçükbaş hayvancılığın zaten bitme noktasında olduğunu vurgulayan Yavuz, büyükbaş hayvancılığında günden güne azaldığının altını çizdi.

Kendi çocukluğunda köyünde binlerce hayvan beslendiğini belirten Yavuz, gelinen noktada köyünde bir tek hayvanın dahi kalmadığını belirtti. Aynı şekilde tarım yapanların da günden güne azaldığını ve bunda da bölünmüş arazilerin önemli bir etken olduğunu belirten Yavuz; bu konuda köyde kalan kişilere arazilerin verilmesi yönünde devletin çalışma yapmasını önerdi. Bu sayede hem tarımın hem de hayvancılığın güçleneceğini savunan Yavuz, kente göç etmek isteyen nüfusun anlamsız bir çaba içerisinde olduğunu vurguladı.

Bilhassa dizilerde kent hayatının sürekli öne çıkarılmasının insanları olumsuz etkilediğini ve bu durumun göçlerde büyük pay sahibi olduğunu söyleyen Yavuz, acilen hayvancılık ve tarım alanında eylem planına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Değerli Dolar Fırsat!

Hali hazırda aşırı değerli konumda bulunan Amerikan Doları’nın ihracatçılar açısından fırsat olduğunu belirten Yavuz, hazır iç piyasada maliyetler dolar bazında düşmüşken üretime hız verilip ülkenin ihracat odaklı büyüyebileceğini vurguladı.

Son yıllarda altyapı yatırımlarının hatrı sayılır düzeyde arttığını vurgulayan Yavuz, üretim kapasitesinin ise bu hızı yakalayamadığını vurguladı. Ülkenin en ücra köşesinde yapılan üretimin kolaylıkla büyük kentlere ulaştırılıp satılmasının önünde hiçbir engel bulunmadığının altını çizen Yavuz, girişimcilerin daha aktif ve bilinçli hareket etmesi gerektiğini vurguladı.