Yoğuşmalı Kombiye Geçiş Sürecine KDV Desteği Talebi!

Avrupa Birliği’nin kuralları gereği, Türkiye genelinde yoğuşmalı kombiler zorunlu hale gelecek. Getirilecek olan bu zorunluluk ile birlikte ısıtma sektörü Türkiye genelinde hareketli günlere başlayacak iken, sektör temsilcilerinden hükümete KDV teşviği çağrısı yapıldı.

Geçtiğimiz hafta BDR Grup Ceo’su Bertrand Schmitt ve Baymak Ceo’su Ender Çolak bir toplantı gerçekleştirerek sektörde konsolidasyon beklendiğini masaya yatırdı. Schmitt, şirket satışları açısından Avrupa’nın en büyük 4’üncü ülkesinin Türkiye olduğunu, Çin’in ve Rusya’nın birlikte odak noktası olarak belirlediği üç alandan bir tanesinin bu alan olduğunu ifade etti.

BDR’nin Baymak’ı satın alması sonrasında geçen 5 yıllık süreçte 16 milyon Euroluk bir yenileme yatırımının yapıldığını ifade eden Çolak, şirketin her yıl çift haneli bir büyüme elde ederek kârını Türkiye’de tutup, Türkiye’de yatırım yaptığını belirtti.

2018 ile 2020 yılları arasındaki dönemde 16 milyon Euroluk yeni bir yatırımın daha gerçekleşeceğini belirten Çolak, şirketin geliştirdiği yeni bir yoğuşmalı kombinin ilk defa Türkiye’de üretilmesi için bir hat daha kurulduğunu belirtti.

Yeni geliştirilen kombinin oldukça uygun bir fiyat ile sunulacağını belirten Çolak, Avrupa Birliği kapsamında yapılan düzenlemeler ile birlikte Türkiye genelinde yoğuşmalı olmayan kombilerin üretiminin durdurulduğunu, satışının da 2019 yılı sonrasında tamamen yasaklanacağını belirtti. Türkiye’de stokların da 2019 yılı sonuna kadar eritileceğini, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde dönüşümün gerçekleştiği ilk yıllarda kombi pazarının önemli bir küçülme yaşadığını, aynı etkinin Türkiye için de beklendiğini ifade etti.

Baymak’ın satışlarının yüzde 35’lik kısmının yoğuşmalı kombilerden oluştuğunu belirten Çolak, gerçekleştirilecek dönüşümün Türkiye ekonomisine kazandıracağını, enerji harcamalarının 1,5 milyar Dolar tutarında bir azalama yaşayacağını ifade etti.

Yoğuşmalı kombiye geçiş aşamasında fiyatların yüzde 25 ila 30 bandında bir artış yaşayacağını belirten Çolak, bu süreç için KDV teşviği gibi bir uygulamanın çok büyük destek noktası yaratacağını, Dolar kurunda yaşanan yükseliş ile birlikte ithal girdisi olan ürünlerin fiyatlarındaki yükselişin KDV teşviği ile dengeleneceğini belirtti.