Yüksek Döviz Kuru Zeytinyağı İhracatına Yaradı!

2016’nın kasım ayından bu yana durmadan değer kazanan döviz, ülkemiz ekonomisini pek çok alanda sıkıntıya soktu. Bununla birlikte Türk Lirası’nda ki değer kaybı ihracatçıya yaradı. Zira maliyetleri dolar bazında azalan ihracatçı, global çapta rekabette bir adım öne geçti.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Gurubu Başkanı Semerci, zeytinyağı sezonunun ilk 2 ayında 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 322’ye varan ihracat artışı yakaladıklarını belirterek, Türk Lirası’nın değer kaybetmesi nedeniyle maliyetlerin dolar bazında azalmasının Türk ürünlerini küresel pazarda bir adım öne çıkardığının altını çizdi.

İhracat Miktar Olarak da Gelir Olarak da Arttı!

2015 yılında gerek miktar olarak gerekse kazanç olarak azalan ihracat rakamları, 2016 yılının ilk 2 aylık ihracat döneminde rekor seviyede artış gösterdi. Her yıl kasım ayında başlayan zeytinyağı ihracat sezonu, bir sonraki yılın ekim ayı sonu itibariyle son buluyor.

2016 yılı kasım ve aralık aylarında, 2015 yılının aynı ayları baz alındığında yüzde 322 artış gösteren zeytinyağı ihracat rakamı 6 bin 623 ton seviyesine yükseldi. Bahse konu dönemde ihraç edilen zeytinyağından elde edilen gelir açısından artış ise yüzde 173 seviyesini buldu. Bu yükselişle kasım ve aralık aylarında elde edilen gelir takribi 22,8 milyon dolar seviyesine çıktı.

2016 yılı kasım ve aralık aylarında ülkemizden en fazla zeytinyağı ihracatının yapıldığı ülke İspanya oldu. İspanyollar, 2 bin 256 tonla zeytinyağı ihracatında ilk sırayı elde ederlerken, Amerika Birleşik Devletleri de aynı dönemde bin 624 tonla ikinci sırayı elde etti. Son zamanlarda pek de iyi ilişkilerimizin olmadığı İtalya ise 515,8 tonluk zeytinyağı ihracatı ile listede kendisine 3. sırada yer buldu. Döviz kurunun bu şekilde devam etmesi durumunda zeytinyağı ihracatında 2016- 2017 sezonunun rekor dönemi olabileceği belirtiliyor.