Yüksek Enflasyonun Çözümü Sermaye Piyasaları ve Borsada!

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Türkiye ekonomisinin yüksek faiz oranları ile mücadele edebilmesi için halka arz işlemlerini teşvik etmesi, desteklemesi gerektiğini, enflasyonun ve faiz oranlarının düzene girmesinin en önemli noktasının sermaye piyasaları ve borsa olduğunu belirtti.

Borsa İstanbul Başkanı Karadağ, 2018 yılı içerisinde Borsa İstanbul’da önemli halka arzlara imza atılacağını ifade etti. Yakın dönemde Enerjisa’nın halka arzında olduğu gibi uluslararası düzeyde gerçekleşecek ve yerli yatırımların da yoğun talep göstermesinin beklendiği birçok işlemin olacağını belirtti.

Uzun zamandır gündemde olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sık sık gündeme getirilen yüksek faiz oranlarının aşağı yönlü hareket ettirilmesi konusunda da görüşlerini bildiren Karadağ, faiz oranlarının düşürülmesi için şirketlerin halka arz edilmesi aşamasında teşvik ve desteklerin uygulamaya konulması gerektiğini belirtti.

İçinde bulunulan durumun bir kısır döngü olduğunu ifade eden Karadağ, geçen yıl Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı krediler ile bankacılık sistemi tarafından yapılan fonlamanın mevduat hesapları üzerinde önemli bir baskı oluşturduğunu, bu alanın sınırlı olması sebebiyle kredi faizlerinin yükselmeye başladığını, mevduat faizlerinin de orantılı olarak yükseldiğini belirtti. Bu iki artışın enflasyonu, enflasyonun da bu iki artışı tetiklediğini belirten Karadağ, çözümün Türkiye’de borsaya ve sermaye piyasalarına olan ilginin artırılmasında olduğunu, halka arz yöntemi sayesinde uzun vadeli ve sürdürülebilir finansmana erişim olduğunu, Türkiye’de halka arzın teşvik edilmesi ve desteklenmesi sayesinde bankalara yapılan kredi taleplerinin de önemli ölçüde azalacağını belirtti.

Hayata geçirilebilecek bu uygulamanın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nı da önemli ölçüde rahatlatacağını ifade eden Karadağ, TCMB’nin de stressiz bir para politikası uygulamasına kavuşabileceğini belirtti.