Yumurta Fiyatları Patladı: Sektör Zammın Geçici Olduğunu Belirtiyor!

Yumurta fiyatları son iki haftadır adeta tavan yaptı. Aralık ayı başında 10 lirayı bulmayan bir koli yumurtanın fiyatı, 2 haftadır 20 lira seviyesinden satılıyor. Sektördeki yumurta zammının ortalama yüzde 80 dolayında olduğu belirtilirken; yumurta sektörü temsilcileri zamlanmanın yurtdışı bağlantılı olduğu için geçici olduğunu ifade ediyorlar.

İran’da Aralık ayı başında yaşanan kuş gribi vakası sonrasında 500 bini aşkın tavuk telef oldu. 1 milyona yakın tavuk ise karantina altına alındı. Bu durum sonrasında İran’da yumurta fiyatları 4 katı aşkın oranda zamlandı. İran’da yumurta fiyatlarının patlaması ve İran’ın iç piyasaya yumurta yetiştiremez olması sonrasında ülkemizden yumurta talep etmeye başladı.

Irak Pazarı da Bize Geçti!

İran tarafından geçtiğimiz yıllarda ele geçirilen Irak yumurta pazarı da İran’da yaşanan kuş gribinin ardından boşta kaldı. Irak’ta meydana gelen yumurta açığı da gözlerin bir kez daha ülkemize dönmesine neden oldu. Hem İran hem de Irak tarafından kısa zamanda yoğun yumurta talebinin gelmesi sonrasında, uzun zamandır sıkıntılı günler geçiren Türk tavuk ve yumurta sektörünün yüzü güldü.

Ülkemiz tavuk ve tavuk ürünleri üreticileri 20 güne yaklaşan süreçte İran ve Irak’a adeta ürün yetiştirmekte zorlandı. İç piyasadaki yumurta fiyatları da bu durumdan etkilenerek tavan yaptı. Kasım ayı itibari ile minimum 7 lira olan yumurtanın kolisi 13 liraya, ortalama 10 lira olan yumurtanın kolisi ise 20 liraya yükseldi.

Bu duruma isyan etmeye başlayan yerli tüketiciye sektör temsilcilerinden iyi haber geldi. İran’daki durumun yavaş yavaş normale dönmeye başlaması sonrasında fiyatların tekrar geri çekileceğini belirten sektör temsilcileri, yumurta fiyatlarının dolardan dolayı yükselmediğine vurgu yaptılar. Yumurta fiyatlarındaki geri çekilmenin yine de 2017 yılını bulması bekleniyor. Zira devrede spekülatörler de var.