Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Trafik Karayolları Kanunu’nun 2918 Sayılı Kanunu gereğince trafiğe çıkan her aracın yaptırmak ile mecbur tutulduğu sigorta türüne zorunlu trafik sigortası adı verilir. Bu sigortanın zorunlu tutulmasındaki asıl amaç, kaza yapan aracın sahibinin maddi hasarını karşılamak değil, karşı tarafın tazminat ve hasar gerektiren durumlarda meydana gelen kayıplarını karşılayabilmektir. Bu durum genellikle araç sahipleri tarafından yanlış anlaşılmakta ve zorunlu trafik sigortası kaza yapan aracın sahibinin masraflarını karşılamamaktadır.

Zorunlu trafik sigortasını yaptırmamış olan araçların trafiğe çıkmaları yasaktır. Gerçekleştirilen denetimler neticesinde trafik sigortası yaptırmadığı tespit edilen araçlar bir cezai yaptırıma uğrar,  sigortasının süresi dolmuş olan ya da sigorta yaptırmamış olan araçlar trafikten men edilerek trafik şubelerinin otoparkına çekilirler.

Kısacası zorunlu trafik sigortası kasko gibi talebe bağlı olmayıp devlet tarafından denetime tabi ve zorunlu tutulan bir sigorta türüdür. Ayrıca kasko kaza yapan aracın hasarını karşılarken, zorunlu trafik sigortası ise mağdur olan karşı tarafın hasar ve tazminatını karşılamak üzere kurulmuş ve orunlu tutulmuş bir sistemdir. Zorunlu trafik sigortalarının her sene düzenli bir şekilde yenilenmesi de gereklidir. Çünkü bu yenileme işlemleri de devlet tarafından denetime tabi tutulur.

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Zorunlu trafik sigortasını yaptırmaya karar verdiğinizde öncelikle sigorta şirketlerinden araç sigorta teklifleri almalı ve ardından da gerekli olan evrakları alarak tercih ettiğiniz sigorta şirketine başvurmalısınız. Bu aşamada sizden istenilen evraklar ise, araç sahibinin kimlik ve iletişim bilgileri ile sigorta yaptırılacak olana aracın ruhsat bilgileridir. Bu bilgileri sigorta şirketinizi verdiğiniz takdirde zorunlu trafik sigortası poliçeniz düzenlenmeye hazır olacaktır.