Zorunlu Trafik Sigortası Primlerindeki Tavan Fiyat Düşürüldü

Zorunlu trafik sigortasındaki tavan fiyat primleri yüzde 26 oranında düşürüldü. Tavan fiyat uygulamasının başladığı Nisan ayında prim fiyatları, geçen yılın Nisan ayına kıyasla yüzde 286 oranında düşerken, sigorta sektörü yaklaşık olarak 203 milyon civarında kazanç kaybetti.

Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan Fitch Ratings, 12 Nisan tarihinde başlayan zorunlu trafik sigortası tavan fiyat uygulaması ve yükselen enflasyon sebebiyle bu yıl sigorta sektörünün zarara uğramasının kaçınılmaz olduğu uyarısı yaptı. Sigorta sektörünün Nisan ayı verilerine bakıldığı zaman, Fitch’in bu raporunun doğru olduğu gözlemleniyor. 2017 yılına hızlı bir şekilde başlamış olan zorunlu trafik sigortası primleri, Nisan ayında önceki yıla nazaran 203 milyon lira kadar gerileme gördü.

12 Nisan 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olan zorunlu trafik sigortasındaki tavan fiyat uygulaması fiyatlara yansıma gösterdi.

Sigorta Bilgi ve Gözlem Denetim Merkezi’nin hazırlamış olduğu verilerde, Nisan ayındaki trafik sigortasında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27 oranında gerileme göstererek, 491 Türk Lirasına düştü. Bir önceki aya göre ise yüzde 24 civarında bir gerileme gördü. Sigorta sektörü, geçen yılın Mayıs ayında 682 Türk Lirası ile o yılın ortalama en yüksek prim değerini görmüştü. Şuan içinde bulunduğumuz Mayıs ayında ise ortalama prim değerleri 444 Türk Lirasına kadar düştü.

Tüm bunların yanı sıra 12 Nisan tarihinden önce düzenlenmiş olan sigorta poliçelerinde iptal ya da iade yapılmamış olması bir tartışma konu haline geldi. TESK Başkanı olan Bendevi Palandöken daha önce konu hakkında bir açıklama yaparak, bu durumun haksızlığa neden olduğunu ifade etmişti. Bu durumun düzeltilebilmesi için de son günü 31 Aralık olan tavan fiyat uygulamasının 4 ay daha uzatılması gerektiğini belirtmişti.