Amerika Birleşik Devletleri, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 7 farklı ülke için, çelik ürünleri ihracatı aşamasında antidamping vergisi uyguluyor. Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreter Vekili Bilgin, bu uygulamanın gerçekçi bir dayanaktan yoksun olduğunu ifade etti.
Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreter Vekili Gazi Bilgin, gerçekleştirdiği açıklamada ABD’nin İtalya, Güney Kore, Güney Afrika, İspanya, Türkiye, Ukrayna ve Birleşik Krallık’tan ithal ettiği karbon ve alaşımlı çelik için yüzde 2,8 ila yüzde 147,63 oranında geçici bir antidamping vergisi getirdiğini ifade etti.
Uygulanan bu antidamping vergisi ile Türkiye’de Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi’nden yüzde 2,89 oranında, İçdaş Çelik Enerji, Tersane ve Ulaşım Sanayisi’nden yüzde 8,01 oranında vergi talep edildiğini belirten çelik, bu uygulamanın gerçekçi bir dayanaktan yoksun olduğunu sözlerine ekledi.
ABD Ticaret Bakanlığı tarafından alınan bu kararın, ABD’deki demir-çelik üreticileri ile sendikaların, ülkedeki şirketlerin gerçekleştirdikleri ithalat sebebi ile yeterli büyümeye sahip olamadıkları, kârlılıklarını artıramadıkları sebebiyle hem yeni yatırım yapmakta, hem de istihdam yaratmakta sorun yaşadıklarını ileri sürmeleri sonrasında ortaya çıkan baskının ve antidamping davalarının açılması sebebi ile hükümet üzerinde bir baskı kurduklarını, uygulanan bu antidamping vergisinin de bu baskının bir sonucu olarak ortaya çıktığını ifade etti.
ABD’li şirketlerin Türkiye’den geçtiğimiz yıl 1 milyar 119 milyon Dolar tutarına tekabül eden 2 milyon 309 bin ton demir-çelik ihracı gerçekleştirdiğini ifade eden Bilgin, ABD’de Türk demir-çelik üreticilerine karşı açılmış olan davalarda hiçbir somut delilin bulunmadığını, bu kararın gerçekçi bir dayanaktan yoksun olduğunu ve uygulanan kararın büyük bir haksızlık ortamı yarattığını ifade etti.