Aylardır tartışma konusu olan 18 maddelik Anayasa değişikliği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 2 haftadır yoğun tartışmalara ve hatta kavgalara neden oldu. Tüm bu tartışmaların arasında değişiklik önce ilk tur oylamalarını sonra da ikinci tur oylamalarını 330 sınırını aşarak geçti.
CHP ve HDP’nin şiddetle karşı çıktığı Anayasa değişikliğine MHP’den de 6 milletvekili ret oyu kullandı. Bununla birlikte MHP’nin geri kalanın ve AKP grubunun fire vermemesiyle anayasa değişikliği 2 haftalık yoğun mesainin akabinde TBMM’den geçti. 2. tur oylamalarının yapılmaya başlanmasının akabinde bu sabaha karşı 18. madde de Genel Kurul’dan 339 kabul, 142 ret oyu ile geçince paket firesiz olarak 330 sınırını tüm maddelerinde aşmış oldu.
Referandum Nisan’da!
Anayasa değişiklik paketi 330 sınırın altında kalsaydı değişiklik için yeterli oy sağlanamamış olacaktı. Anayasal değişikliğin direkt kabulü için gereken 367 oy yakalanamadığı ve 330 sınırı aşıldığı için değişiklik halk oyuna yani referanduma sunulacak. Bahse konu referandumun Nisan ayında yapılması bekleniyor.
Nisan ayında yapılması planlanan referandumda da yüzde 50’yi aşkın bir oy oranı ile kabul edilmesi durumunda anayasa değişikliği kabul edilmiş olacak. Anayasal değişikliğin tamamlanmasının akabinde milletvekili seçimleri 4 yıldan tekrar 5 yıla çıkacak. Hali hazırda 550 olan milletvekili sayısı 600’e yükselecek. Cumhurbaşkanı’nın partisiyle olan bağının kesilmesi gerektiğine dair madde değiştirildiğinden Cumhurbaşkanı’nın partisiyle olan bağı hemen kurulabilecek.
2019 yılında yapılacak seçimlerde yasama yetkisi tamamen TBMM’ye ait olacak ve yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı ve kurduğu milletvekilleri haricindeki kabine tarafından kullanılacak. Paketteki 18 maddede hayır diyenlerin en fazla tepkisini çeken kısım ise yargı ile olan maddeler. Bu maddelerin kuvvetler ayrılığına aykırı olduğunu söyleyen muhalefet milletvekilleri, gücün tek elde toplanmaya çalışıldığını ve bunun adının da monarşi olduğunu vurguluyorlar.