Çitfçinin Yüzü Pamukla Güldü

Devlet tarafından pamuk üreticilerine verilen desteğin artırılması ile birlikte Türk üreticilerin yüzü güldü. ‘Beyaz altın’ sıfatı ile tanınan pamuk, tekrardan çiftçilerin gözdesi oldu.

Bir önceki yıl 282 bin dönümlük pamuk ekim alanına sahip olan Diyarbakır’da, devlet tarafından sağlanan destekler doğrultusunda bu yılki ekim alanında yüzde 48’lik bir artış yaşanarak 418 bin dönümlük alana yükseldi. Alınan üretim desteği sayesinde gelirlerinde önemli düzeyde bir artış yaşayan pamuk üreticileri, 2018 yılı itibariyle daha fazla pamuk ekimi gerçekleştirmeyi hedefliyor.

2011 yılında başlayan ve 2015 yılına kadar devam eden pamuk fiyatlarındaki düşüş, Türkiye’nin birçok bölgesindeki pamuk üreticisini zor duruma sokmuş, kârlı bir gelir elde edilmesini neredeyse imkânsız hale getirmişti. Alınan destek sayesinde tekrar üretim yapabilmeye başlayan üreticiler, sadece Diyarbakır’da 1 yılda yüzde 48,2’lik bir ekim artışına gitti.

2018 yılı itibariyle yüzde 30 ila 35 aralığında bir büyüme beklentisi yine Diyarbakır yöresinde. Bu beklentinin gerçeğe dönüşmesi halinde ise sadece Diyarbakır’da gerçekleştirilen pamuk ekimi, 550 bin dönümlük oldukça geniş bir alan yayılmış olacak.

Kilogram Başına 80 Kuruş!

Devlet, pamuk ekim alanının yayılması ve genişlemesi için pamuk eken üreticilere kilogram başı 80 kuruşluk bir destek veriyor. Bu desteğe ek olarak tüm pamuk üreticilerine de sahip olunan her bir dönüm için mazot ve gübre desteği için 40 Türk Lirası tutarında bir destek sunuyor.

Bölgede yer alan bazı köylerdeki arazilerin neredeyse tamamına pamuk ekimi gerçekleştirildi.