Devlet Su İşleri’nin Hedefi 2019!

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, 2003 yılı ile 2016 yılı arasındaki su ile ilgili 6 bin 446 tane tesisi vatandaşların hizmetine açtıklarını söyledi. 2019 yılı bitimine kadar ise 11 bin 174 tane tesis sayısına kadar çıkmayı hedeflediklerini ve konu üzerindeki çalışmalara sürekli olarak devam edildiğini açıkladı.

Genel Müdür Murat Acu, ülkemizin ciddi anlamda su sorunları yaşadığını ve yaşanan iklim değişiklikleri sebebiyle daha da büyük sorunların yaşanacağını dikkat çekti. Bu kapsamda su kaynaklarının çok önemli bir noktaya geldiğini söyledi. Doğadaki suyun yüzde üçlük diliminin tatlı sulardan meydana geldiğini basına sözlü olarak ifade eden Murat Acu, bu kadar önem taşıyan kaynakların daha dikkatli kullanılması gerektiğini belirtti.

Türkiye’de meydana gelen yağışların sıklığı ve dağılım şeklinin düzensiz olduğunu, bu sebepten ötürü de ülkemizin taşkın riski taşıdığını söyleyen Murat Acu, baraj, sulama ve içme suyu projelerinin önemli olduğu kadar ıslah projelerinin de çok önemli olduğunu söyledi. Bunun sonucunda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu önderliğinde DSİ Genel Müdürlüğü olarak kendilerinin geçtiğimiz 14 senede su kaynaklarına büyük yatırımlar sağladıklarını belirtti.

Devlet Su İşleri 2003 ile 2016 Yılları Arasında 6.447 Tesis Tamamladı

Devlet Su İşlerinin son 13 yılda su ile ilgili 6,447 tane tesisi vatandaşın hizmetine açtıklarını söyleye Genel Müdür Murat Acu, tamamlanan 491 tane HES, 261 tane gölet ve bend, 1028 tane sulama tesisi, 423 tane baraj, 177 tane içme suyu temini tesisi, 4010 tane taşkın koruma kuruluşu, 13 tane atık su arıtma kuruluşu ve diğer envestismanlar ile birlikte toplamda 13 milyarlık değere ulaştığını söyledi.

Çalışmaları biten ve halen devam etmekte olan projeler ile beraber 20,5 milyar lira değerinde zirai gelir artışının meydana gelmesi, 32,7 milyon dekar büyüklüğünde arazinin sulamaya hazır hale gelmesi, 30,6 milyon vatandaşa ilave içme suyu verilebilinmesi, 3,5 milyon büyüklüğünde arazinin ise taşkından meydana gelen zararlardan korunması ve 67 milyar kilovatt saat kadar enerji üretiminin sağlanması hedeflenmektedir.