Uluslararası Takografçılar Derneği Başkanı Mustafa Çobanlı, ülkemizde yolcu ve yük taşımacılığı yapan araçların kullanmakta zorunlu oldukları dijital takograf cihazları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Dışarıdan satın alınan takografik cihazların ülkemizde üretilmesi ile birlikte ortalama olarak 1 milyar euro değerinde kazanç elde edileceğini söyleyen Çobanlı, böylelikle ekonominin kalkınacağını, yurt dışından alınan cihazların önüne geçebileceğimizi söyledi.
İlk Çalışmalar Kocaeli’de
Çobanlı, yerli topograf cihazının ülkemizdeki ilk çalışmalarının Kocaeli’nde olduğunu söyledi. Kocaeli Üniversitesi Teknopark’ın Park Ar-Ge Bilgi Teknolojileri firması tarafından Araştırma ve Geliştirme ile beraber ürünleştirme projelerinin yapıldığını söyledi.
Sonraki aşamalarda ise Aselsan’ın ait olan yerli takografın sektöre girdiğinin bilgisi aktaran Çobanlı, yapılan bu faaliyet ile birlikte dünyada dijital takograf üretimi yapan beşinci ülke olarak bulunduğumuzu ifade etti.
Takograf Cihazlar Ne İşe Yarıyor?
Takograf Cihazların kullanımı ile ilgili bilgi veren Çobanlı, denetmelerde kullanıldığını söyledi. Meydana gelen kazaların büyük çoğunluğunun aşırı hızlanmalardan ve uzun süre araç kullanmaktan kaynakladığını söyleyen Çobanlı, araçların hız ölçümleri ile ne kadar araç kullandıklarını belirlemek için Takograf Cihaz kullanıldığını söyledi. Çobanlı bu bilgilere ek olarak 2016 yılından sonra söz konusu cihazların kullanılmasının ülkemizde zorunlu hale geldiğini belirtti.
Dijital takograf cihazının milli olanaklar ile üretiminin yapılması ile birlikte teknolojik üretime bir yeni ürünün daha eklendiğini söyleyen Çobanlı, bugüne kadar yurt dışından satın alınmak zorunda kalındığını, yolcu ve yük taşımacılığı yapanların bu cihazı kullanması ile ortalama 1 milyar euro kazanç elde edildiğini söyledi.