Merkez Bankası’nın Gündemi Altın Rezervlerini Yükseltmek!

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, altının ons fiyatının bin 283 – bin 284 bandında yatay seyir izlediğinin, bu seyrin bin 295 bandına yükselmesi halinde gram altın fiyatlarının 170 Türk Lirası’nı görmesinin sürpriz olmayacağını dile getirdi.

Gram altın fiyatları hakkında değerlendirmede bulunan İKO Başkanı İşler, bu yükseliş eğiliminin devam etmesi yönünde beklentileri olduğunu, gram altının 165 Türk Lirası ile 167 Türk Lirası bandını, hatta 170 Türk Lirası’na kadar yükselmesinin bir sürpriz olmayacağını dile getirdi.

Piyasalarda Dolar’ın 3,90 ile 4 Türk Lirası aralığında bir yön bulma eğiliminde olduğunu dile getiren İşler, bu durumun altının ons fiyatının bin 280 – bin 295 bandına yükselmesinin gerçekleşmesi halinde gram altın fiyatı için 170 Türk Lirası seviyesinin sürpriz bir seviye olmayacağını dile getirdi.

Altında yaşanan bu yükseliş ortamının hem uluslararası piyasalarda, hem de yatırımcıların Amerika’da yaşanan gelişmeler kaynaklı olduğunu dile getiren İşler, vergi reformu alanında yaşanan olumlu gelişmelerin hem ABD piyasalarına, hem de dünya borsalarına olumlu bir yansıma yarattığını, bu durumun da artış için ortam yarattığını ifade etti. Trump’ın talebi ile hazırlanan vergi reformunun 1 hafta içerisinde kabul edilmesi beklentilerinin artması ile doların yukarı yönlü olan ivme hareketinin hızlandırılacağını ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın özellikle son dönemler içerisinde rezervleri için altın miktarını ağırlıklı tuttuğunu dile getiren İşler, TÜİK tarafından açıklanan verilere atıfta bulunarak yıl başından bu yana geçen süreçte 15 milyar dolarlık bir altın ithalatı gerçekleştirildiğini, ihracat rakamının ise bu verilerin altında kaldığını, dolayısı ile Türkiye’deki altın miktarının önemli ölçüde arttığını ifade etti.