Goldman Sachs’tan Şok Etkisi Yaratacak Dolar/TL Açıklaması

Dünya genelinde önemli bir pozisyona sahip olan yatırım bankası Goldman Sachs, Amerikan Doları’nın Türk Lirası karşısındaki adil konumunun 2,50 Türk Lirası değeri olduğunu açıkladı.

Goldman Sachs cephesinden Dolar / Türk Lirası kuru için önemli bir açıklama yapıldı. Dolar’ın Türk Lirası’nın karşısında sahip olduğu adil değerinin 2,50 Türk Lirası olduğunu belirten yatırım bankası yetkilileri, aynı zamanda carry trade getirisi ile birlikte Türk Lirası’nın gelişen piyasalar arasında en ilgi çekici aday olduğunu belirtti.

Goldman Sachs Yatırım Bankası, son dönemlerde dolar kurunda meydana gelen düşüşe rağmen, düşüşün yeterli olmadığını belirtirken, Türk Lirası’nın gerçek değerine oranla çok altta gelişen ülke para birimi olarak yorumlandı.

GSDEER ve GSFEER adı verilen ölçüm rapolarına göre Dolar / Türk Lirası kurunun 2,50 Türk Lirası seviyesinde olması gerekirken, 3,50 seviyesinde olması, oldukça yüksek olarak yorumlandı.

Dolar karşısında Türk Lirası’nın sahip olduğu düşük seviyeyi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na bağlı Para Politikası Kurulu’nun faizleri artırma yönündeki isteksizliğini işaret etti. Aynı zamanda Merkez Bankası’nın dün yaptığı faiz açıklaması ile ilgili yorumlarda bulunan Goldman Sachs yetkilileri, sıkı para politikası ile gevşek mali politika kombinasyonunun, destekleyici değerlemeler ile birlikte enflasyon açısından çok yüksek seviyelerde stabilize eidlmesi ile birlikte Türk Lirası’nın beklenenden fazla değer kazancı için alan yaratacağını belirtildi.