Çekirdek Hala 1 TL Ama… Fiyatlar Değişmiyor, Gramaj Düşüyor!

Enflasyonun yükselmesi, döviz kurlarının adeta yukarı yönlü koşmasından sonra vatandaşın market alışverişi de pahalılaşmaya başladı. Çekirdek belki halen 1 TL ama paket boyutu yarıya kadar düştü!

Market alışverişi yaparken vatandaşların dikkatli olması gerekiyor. Etiket fiyatları ile, gramajlar artık birbirini tutmuyor. Vatandaşlar tarafından “gizli zam” olarak yorumlanan bu etki, ekonomide de “shrinkflation” olarak tanımlanıyor. Bu kelimelerin tam anlam karşılığı ise, satış fiyatının sabit tutulup, ürün gramajlarının azaltılarak, tüketiciye fark ettirmeden zam yapmak oluyor.

Özellikle atıştırmalık olarak tanımlanan ürünlerde, gramaj oyunları hat safhaya yükselmiş durumda. Kuru bakliyat, kuru yemiş gibi ürünlerde yapılan gram oyunları vatandaşın aynı parayı harcayıp, daha az alışveriş yapmasına sebep oluyor.

Konu hakkında birkaç örnek verilecek olursa; 238 gram olan cipsin paketi 226 grama, 125 gram olan vişne kurusu 120 grama, 68 gram olan ballı hardallı şekerleme 64 grama, 60 gram olan çubuk kraker 52 grama kadar düşmüş durumda.

Emtia piyasalarına göz atıldığında ise bazı ürünlerin fiyatlarında önemli yükselmelerin yaşandığı ortaya çıkıyor Kakao fiyatları yıl başından bu zamana kadar geçen süreçte yüzde 50 oranında artmış durumda. Yıl başında 1900 dolar olan kakaounun ton fiyatı, günümüzde 2 bin 815 dolar seviyesine kadar yükselmiş durumda.

Son 3 yılda yüzde 36,3’lük bir fiyat artışı yaşaayan antep fıstığı da konuya örnek olan diğer bir ürün. Ay çekirdeği ise son 3 yıllık süreçte yüzde 22,5 oranında bir zam yaşadı.