Dolar ve Euro Patladı!

8 Kasım’da gerçekleşen Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçimlerini sürpriz şekilde Donald Trump’ın kazanmasının ardından yükselişe geçen ve o günden sonra da bir daha durulmayan Amerikan Doları, yeni yılda tarihi rekorlarına her geçen gün yenisini ekliyor.

Bu sabah itibari ile serbest piyasada 3 lira 70 kuruşa kadar tırmanan Amerikan Doları, dolar borcu olan vatandaşı endişeye sevk etmiş durumda. Dolardaki yükselişin 2016 yılı sonuna doğru hız kesmesiyle nefes alan vatandaş, orta vadede doların 3 lira 50 kuruş seviyesinde kalmasını bekliyordu. Bununla birlikte yeni yıla tırmanışla başlayan ve 3,60 seviyesine kadar çıkan dolar, bu sabah açıklanan Kasım ayı sanayi üretimi verilerinde bir gelişme yaşanmaması ile 3,70’i zorlamaya başladı. Euro ise 3,89 seviyesine kadar çıktı. Dövizin ateşini aniden yükselten veriler sonrasında 2016 yılı dördüncü çeyrek ekonomi verilerinin beklenen seviyede gelişmeyi işaret etmeyebileceği belirtiliyor.

Yüksek Kur İhracatçı İçin İyi!

Ekonomistler yüksek kur konusunda ikiye ayrılmış durumda. Bir kesim yüksek kurun enflasyon için başlıca körükleyici konumunda olduğunu belirterek, başta akaryakıtın yurtdışından alındığını ve dövizle gelen her ürünün doğrudan enflasyonun artmasına neden olduğunu belirtiyorlar. Bununla birlikte döviz borcu olan sanayicinin ve vatandaşın kur farkından dolayı çok zor günler geçirdiğine vurgu yapıyorlar.

Ekonomistlerin farklı görüşte olanları ise bardağa dolu tarafından bakmak gerektiğini belirterek, yüksek kurun kriz anlamına gelmediğini vurguluyorlar. Yüksek döviz kurunun özellikle ihracatçı için faydalı olduğuna vurgu yapan ekonomistler, bu durumun istihdama bir nebze katkı sağlayabileceğini belirtiyorlar. Düşük değerli Türk Lirası ile dolar bazındaki maliyetlerin azalacağını ve bu sayede dünya ile rekabetin kolaylaşacağını belirten ekonomistler, döviz ile gelen ürüne vatandaşın talebinin azalması sayesinde cari açığın da baskılanabileceğini belirtiyorlar. Vatandaşın yüklü miktarda döviz borcu olmadığını vurgulayan ekonomistler yüksek döviz kurunun iç piyasayı olumsuz etkilemeyeceği görüşündeler. Ekonomistlerin bile farklı bakış açılarıyla yaklaştıkları konuda vatandaşın kafası karışık.