Başbakan Yardımcısı’ndan Dikkat Çekici Ekonomi Yorumları!

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası tarafından atılan adımları ve alınan kararları değerlendirdi. Şimşek, Merkez Bankası’nın faiz konusunda attığı adımın geç ama güçlü bir adım olduğunu belirtti.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin mevcut durumunu ve Merkez Bankası tarafından atılan adımları değerlendirdi. Şimşek, Türkiye’nin artık piyasalarla inatlaşmayacağını, yatırımcıların endişelerini anladıklarını ve hükümet olarak bu endişelerin çözüme kavuşturulması konusunda gerekli adımları atmaya devam edeceklerini belirtti.

Şimşek, Merkez Bankası tarafından atılan adım öncesinde Dolar kurunun 4,76 Türk Lirası seviyesinden işlem gördüğünü, açıklama sonrasında 4,71 Türk Lirası seviyesine gerilediğini belirtti. Bir TV programında yöneltilen soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Şimşek, Halkbank ile alakalı dün ortaya atılan iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Kesilecek 49 milyar Dolarlık ceza haberinin yalan haber olduğunu belirten Şimşek, Merkez Bankası’nın spekülatif saldırılara karşı hükümet desteğine sahip olduğunu, alınan para politikası kararları ile güçlü tepki verildiğini ve ne gerekiyorsa yapılmaya devam edileceğini belirtti.

Türkiye ekonomisinde yaşanan hareketliliğin ABD’de uzun vadeli faizlerin hızlı artışında yüzde 3’ü aşmasının ve petrol fiyatlarında yaşanan artışın da etkili olduğunu ifade eden Şimşek, Dolar’ın sadece Türk Lirası karşısında değil, birçok para birimi karşısında güçlendiğini, bu etkilerin Türkiye’nin kontrol ya da etki alanında olan detaylar olmadığını belirtti.

Aynı zamanda OHAL’in Türk Lirası’nın değer kaybını etkilediğini ifade eden açıklamalara da değinen Şimşek, OHAL’in kısmi olarak yatırım girişini etkilediğini, lakin OHAL’in de bir mecburiyet olduğunu ifade etti. OHAL’in terör olayları sebebiyle ortaya çıktığını, geride kalan süreçte terörün nefesinin kesildiğini, turizm sektörünün canlandığını ifade etti.